U Njujorku počelo suđenje Mirsadu Kandiću: Optužen da je radio kao regruter i obavještajac za ISIL

Vodio je internetsko tržište oružja i druge vojne opreme. Jedini kupci tržišta bili su IDIL-ovi borci na teritoriju IDIL-a. Optuženi je također pomogao tako što je donio novac borcima grupe unutar Sirije i napravio stotine lažnih identifikacijskih dokumenata za IDIL i njegove borce i pristaše”, rekao je tužitelj i naglasio da je Kandić radio na novačenju i krijumčarenju boraca na teritorij IDIL-a iz cijelog svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Europu i Australiju.

Na sudu u New Yorku 4. maja počelo je suđenje Mirsadu Kandiću, optuženom da je radio kao regruter i obavještajac za militantnu grupu tzv. Islamska država.

Kandić je uhapšen u Sarajevu u augustu 2017. godine, nakon čega je izručen u Sjedinjene Američke Države, gdje je ranije živio i imao dozvolu trajnog boravka.

Suđenje optuženom za dovođenje oko 20.000 osoba u Siriju i Irak, u redove “Islamske države”, koju su Ujedinjeni narodi označili kao terorističku grupu, počelo je uvodnim riječima Tužiteljstva.

Tužitelj je rekao da je Kandić, sam priznao da je radio za “Islamsku državu”.

To su riječi tog čovjeka, optuženog Mirsada Kandića, koji je priznao da je radio za ‘Islamsku državu'”, rekao je tužitelj Josh Hafetz.

Kandiću se sudi u SAD-u jer je imao trajnu dozvolu boravka. New York, gdje je živio, napustio je 2013. godine, koristeći lažne dokumente. Tada se, prema optužnici, pridružio “Islamskoj državi”.

“Pomagao je u krijumčarenju oružja, opreme i novca IDIL-u. Širio je njegovu jezivu propagandu regrutacije, i što je najvažnije, trgovao je borcima na teritorij pod kontrolom IDIL-a kako bi se mogli pridružiti i ubijati za grupu“, rekao je tužitelj, prenio je Inner Press.

Tužiteljstvo je najavilo da će dokazati kako je godinama radio kako bi pomogao IDIL-u u ostvarivanju svojih terorističkih ciljeva na sve moguće načine.

“Vodio je internetsko tržište oružja i druge vojne opreme. Jedini kupci tržišta bili su IDIL-ovi borci na teritoriju IDIL-a. Optuženi je također pomogao tako što je donio novac borcima grupe unutar Sirije i napravio stotine lažnih identifikacijskih dokumenata za IDIL i njegove borce i pristaše”, rekao je tužitelj i naglasio da je Kandić radio na novačenju i krijumčarenju boraca na teritorij IDIL-a iz cijelog svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Europu i Australiju.

Odlazak u Siriju i Irak uglavnom se odvijao preko Turske.

Za svoje postupke Kandić se tereti po šest tačaka za udruživanje, pružanje i pokušaj pružanja materijalne potpore IDIL-u.

Tužiteljstvo je navelo da će izvesti svjedoke, fizičke dokaze, dokumente, ali i riječi optuženog kao dokaze.

“I vidjet ćete sve to unatoč opsežnim naporima koje je optuženik poduzeo da sakrije svoju aktivnost putem šifrirane komunikacije, kodiranog jezika i lažnih imena”, rekao je tužitelj.

Najavljeno je i svjedočenje žene koja je živjela s Kandićem u Turskoj i BiH, ali i dokazi koji potvrđuju da je Kandić imao golemu zbirku IDIL-ove propagande koju je objavljivao na više do 100 Twitter računa kojima je upravljao.

Prema sigurnosnim agencijama u BiH, Kandić (1981.), inače porijeklom iz Peći na Kosovu, boravio je od početka 2017. godine, pod lažnim imenom Edin Radončić.

U BiH je ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest mjeseci je živio u sarajevskom naselju Grbavica.

Kad su ga, nakon nekoliko mjeseci potrage, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH locirali u iznajmljenom stanu, Kandić je kod sebe imao dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić, tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim suradnicima.

Na ročištu o ekstradicijskom pritvoru pred Sudom BiH tvrdio je da je “završio samo osnovnu školu i kurs za vodoinstalatera”. Negirao je bilo kakve veze s militantima.

Na prvom pojavljivanju pred Okružnim sudom SAD-a u Istočnom okrugu New Yorka, nakon izručenja iz BiH, Kandić se 2017. također izjasnio da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. Određen mu je pritvor u kojem se i dalje nalazi u Brooklynu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

(Foto:Radio Slobodna Evropa)

Idi na VRH
error: Content is protected !!