Garčević: Ne možete govoriti o tome kako su SAD vaš strateški partner, a nemate ambasadora u toj zemlji

“Imenovanje novih političkih kadrova na upražnjenja mjesta ambasadora bi bio znak nastavka stare prakse i kontiuteta prevlasti politike nad strukom”

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević ocijenio je da nova Vlada Crne Gore ima šansu da popravi poljuljano povjerenje kod zapadnih saveznika, jasnim opredjeljenjem u odnosu na evroatlantski kurs zemlje.

Garčević smatra da je to što nemamo ambasadore na važnim adresama, poput Vašingtona, loš znak za domaćina, ali i za reputaciju države.

“Ne možete govoriti o tome kako je Amerika vaš strateški partner, a nemate ambasadora u toj zemlji jer se ne možete dogovoriti ko bi to trebalo da bude. To ukazuje da se partijski interesi stavljaju ispred strateških vanjsko-političkih interesa. Volio bih da vidim promjenu u ovom pogledu, iako nijesam optimista”, kazao je Garčević za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, diplomatska mreže trebalo bi da bude depolitizovana.

“Imenovanje novih političkih kadrova na upražnjenja mjesta ambasadora bi bio znak nastavka stare prakse i kontiuteta prevlasti politike nad strukom”, ocijenio je Garčević.

On očekuje bolju kohabitaciju ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, nego što je imao njegov prethodnik Đorđe Radulović. Smatra da će presudan uticaj imati politički motiv.

“To će pomoći da se odblokira proces imenovanja ambasadora. Ovo je manjinska vlada koja zavisi od podrške DPS-a koji će pokušati da obezbijedi uticaj na imenovanja kroz parlament”, zaključio je Garčević.

Foto: Privatna arhiva

Idi na VRH
error: Content is protected !!