Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (102): Dijaspora Crne Gore – pregled po zemljama (Republika Slovenija)

Tavičajno društvo Plava i Gusinja „Izvor” osnovano je 1992. godine i već 27 godina djeluje na promociji kulturnih aktivnosti, organizovanju književnih i likovnih manifestacija u cilju povezivanja Slovenije i Crne Gore. Društvo je do sada izdalo 68 brojeva časopisa „Izvor”, obezbijedili su prevođenje knjige „Davidova zvijezda” akademika Zuvdije Hodžića na slovenački jezik, a u oktobru 2018. upriličili omaž pjesniku Mladenu Lomparu

Prema popisu Republike Slovenije iz 2002. godine u Sloveniji živi 2.667 Crnogoraca (0,14 % ukupnog stanovništva). Crnogorci koji žive i rade u Sloveniji okupljeni su u nekoliko udruženja: Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana „Izvor“ – Kranj, Crnogorsko kulturno, prosvjetno i sportsko društvo „Morača“ – Kranj, Društvo slovenačko-crnogorskog prijateljstva, Crnogorsko društvo „Crna Gora“ Ljubljana, Crnogorsko društvo „Montenegro“ Ljubljana, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro-Maribor“, Kulturno-sportsko društvo „Montenegro Bihor“ – Jesenice, Crnogorsko akademsko društvo „Luča“, Crnogorsko društvo „Duklja“ Ljubljana, Crnogorsko kulturno društvo „Komovi“ Maribor i Savez crnogorskih društava Slovenije.

Mr Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu i ambasador Vujica Lazović sa našim iseljenicima u Sloveniji, oktobar 2018. godina

Počasni konzul Crne Gore u Sloveniji je Vojislav Kovač, uspješni privrednik koji u Sloveniji živi već 32 godine. Izuzetno je aktivan na planu kulturne i ekonomske promocije Crne Gore, ali uvijek spreman i da pomogne našim ljudima u Sloveniji. Kovač je inicirao i finansirao podizanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Ljubljani 2014. godine, povodom 200 godina od njegovog rođenja i podizanje spomenika slovenačkom pjesniku France Prešernu i otvaranje Prešernovog parka u Podgorici u junu 2018. godine.

Ambasador Crne Gore dr Miomir Mugoša i potpredsjednik Skupštine CG Suljo Mustafić na tradicionalnom godišnjem susretu dijaspore u organizaciji ZPG „Izvor“ u Kranju, 2015. godine

Kako stoji na sajtu Počasnog konzulata, Kovač je tom prilikom izjavio: „Vjerujem da će Podgorica prihvatiti Prešerna sa istim poštovanjem kao što je Ljubljana prihvatila Njegoša prije 4 godine. Kao Ljubljančaninu i Crnogorcu velika čast mi je da sam mogao da doniram dva spomenika koja su posvećena takvim velikanima. Oba stvaraoca – i Njegoš i Prešern simbolizuju borbu za slobodu, narodni preporod i kulturne veze naših naroda.”

Konzularni dani u Sloveniji, 2018. godina

Zavičajno društvo Plava i Gusinja „Izvor” osnovano je 1992. godine i već 27 godina djeluje na promociji kulturnih aktivnosti, organizovanju književnih i likovnih manifestacija u cilju povezivanja Slovenije i Crne Gore. Društvo je do sada izdalo 68 brojeva časopisa „Izvor”, obezbijedili su prevođenje knjige „Davidova zvijezda” akademika Zuvdije Hodžića na slovenački jezik, a u oktobru 2018. upriličili omaž pjesniku Mladenu Lomparu.

Vojislav Kovač, počasni konzul Crne Gore u Sloveniji

Crnogorsko kulturno, prosvjetno i sportsko društvo „Morača” iz Kranja, osnovano je 1998. godine, a aktivnosti udruženja usmjerene su na očuvanje crnogorske kulture i običaja, sa posebnim akcentom na folklor. Aktivnosti Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ iz Maribora se prvenstveno odnose na očuvanjecrnogorskog jezika i promociju književnog stvaralaštva Crne Gore, a kroz organizaciju promocija književnih večeri, predavanja i sl. Savez crnogorskih društava Slovenije osnovan je 2009. godine, a njihova osnovna aktivnost je rad na zakonskom regulisanju pravnog statusa nacionalnih zajednica iz bivših jugoslovenskih država u Republici Sloveniji. Crnogorsko akademsko društvo „Luča” okuplja akademske građane posvećene očuvanju kulturnog identiteta Crnogoraca u R. Sloveniji.

Obilježavanje Dana nezavisnosti Crne Gore u Sloveniji, 2019. godina

I ostala udruženja koja djeluju na teritoriji R. Slovenije imaju projekte vrijedne pažnje, usmjerene na očuvanje kulturnog identiteta, jezika, promociju Crne Gore, ali i međusobno povezivanje našeg iseljeništva u ovoj zemlji kroz organizovana druženja i susrete.

Glavna fotografija: Otvoreni dani ambasada, Ljubljana, 2018. godina

Idi na VRH
error: Content is protected !!