Ovo su biografije kandidata za nove ministre (VIDEO)

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, predstavio je danas kadrovska rješenja za izvršnu vlast.

Zdravko Krivokapić (Foto: Printscreen/TV Vijesti)

Za ministra unutrašnjih poslova Krivokapić je predložio advokata Nikolu Terzića.

Terzić je rođen 1984. godine u Podgorici gdje je i završio Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore, a od 2013. radi u advokatskoj kancelariji Terzić – Živković.

Osim zastupanja u sporovima pred sudovima i državnim organima bavi se i konsultantskim uslugama iz oblasti privrednog prava, radnog prava i javnih nabavki.

Za novog ministra vanjskih poslova Krivokapić je predložio još jednog mladog Podgoričanina, 36-ogodišnjeg diplomiranog politikologa Đorđa Radulovića.

On je završio Fakultet političkih nauka u Podgorici, a govori engleski i ruski jezik.

U Ministarstvu vanjskih poslova radi od 2011. a februara ove godine imenovan je za direktora Direkcije za Evropsku uniju.

Bio je i zamjenik ambasadora Crne Gore u Rumuniji.

Za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Krivokapić je predložio Vladimira Leposavića, diplomiranog pravnika i član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, koji takođe ima 36 godina.

Leposavić je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a specijalizirao se u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu i doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016.

Autor je dvije monografije a u izdanju Matice srpske u Crnoj Gori, objavljena mu je knjiga “Uhvaćeni u vršenju svojih prava”.

Na mjestu ministra finansija i socijalnog staranja još ranije je bio viđen Pljevljak Milojko Spajić.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a ima i diplome brokera i dilera na tržištu kapitala.

Spajić je završio i studije Ekonometrike na Osaka Univerzitetu u Japanu, kao stipendista japanske vlade.

Zvanje magistra stekao je takođe kao stipendista, u Francuskoj, a radio je i u velikim svjetskim kompanijama u Evropi, SAD i Japanu. Govori pet svjetskih jezika.

Za ministra kapitalnih investicija, novog resora koji uključuje i saobraćaj i energetiku, Krivokapić je predložio Mladena Bojanića, nekadašnjeg poslanika i predsjedničkog kandidata opozicije na izborima 2018, na kojima je izgubio od Mila Đukanovića.

Bojanić je široj javnosti prije svega poznat kao ekonomski stručnjak, a devet godina bio je u rukovodstvu Saveza ekonomista Crne Gore.

Sa diplomom brokera i dilera na tržištu kapitala, jedno vrijeme pokrivao je i funkciju direktora Montenegroberze, ali i investicionog fonda Aktiva Integra.

Bio je poslanik Pozitivne Crne Gore, a nakon razlaza sa liderom Darkom Pajovićem i nezavisni poslanik, najpoznatiji po tome što je objelodanio aferu “Ramada”.

Na čelu ministarstva ekonomskog razvoja Krivokapić vidi magistra Jakova Milatovića.

On je, nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Pogdorici, magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford, kao stipendista britanske vlade, a radio je kao ekonomista u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), prvo u Londonu, a onda u Podgorici.

Radio je i za Dojče banku u Frankfurtu i NLB grupu u Crnoj Gori.

Redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Ratko Mitrović predložen je za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U radnoj biografiji navodi da je diplomirao na Arhitektonsko građevinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1981. godine, da je bio angažovan na projektovanju, izgradnji i rekonstrukciji više destina različitih objekata visokogradnje i da je bio direktor gradnje Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U posljednjih pet godina bavi se istraživanjima iz oblasti upravljanja projektima, novim tehnologijama i materijalima iz obnovljivih izvora energije.

Član je Tehničkog odbora Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja procjenitelja i Inženjerske komore Crne Gore.

Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložen je magistar Aleksandar Stijović koji radi u Institutu za šumarstvo Crne Gore.

U Vladi bi trebalo da budu i tri dame.

Za ministarku zdravlja predložena je načelnica Odjeljenja pulmologije Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore, doktorka Jelena Borovinić Bojović.

Osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici, a Medicinski fakultet u Beogradu.

Liječila je pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija tokom njegovog boravka u Kliničkom centru Crne Gore i o tome obavještavala javnost.

Za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Krivokapić je predložio Vesnu Bratić, vanrednu profesoricu Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja je na mjestu predsjednice NVO “Ne damo Crnu Goru” naslijedila Krivokapića.

Bratić je rođena u Trebinju, a osnovu školu i gimnaziju je završila u Bileći.

Na Univerzitetu u Beogradu je magistrirala i doktorirala.

Za ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija Krivokapić je predložio Cetinjanku Tamaru Srzentić.

Živjela je, studirala i radila na četiri kontinenta, a najduže u Crnoj Gori, Engleskoj i Franuskoj.

Ima diplomu kalifornijskog Univerziteta, a potom je završila i master studije menadžmenta u administraciji u Filadelfiji.

Izvor: “Vijesti”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!