Krivokapić predstavio Vladu: Vrijeme je da zasučemo rukave, a ne da pretresamo krvna zrnca (VIDEO)

Molim vas da imate strpljenja jer ovaj proces nije tako jednostavan. Najvažnije da zasučemo rukave i krenemo u aktivnosti koje nam predstoje, želimo da pokažemo da CG treba da bude najljepša država na svijetu u koju će se svi rado vraćati, rekao je Krivokapić

Zdravko Krivokapić (Foto: Printscreen)

Mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić obratio se javnosti, poručivši da zbog epidemije nije želio da organizuje konferenciju za novinare već je odlučio da se obrati putem video zapisa.

“Napravili smo jedan specifičan model, koji počiva na šemi, da imate četiri dijela koja su vezana za vladavinu prava, i u tom dijelu će biti iskazana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Drugi dio je finansije i ekonomija. Želimo da nam finansije budu stabilne, a ekonomija održiva da vidimo boljitke svakog dana.

Sledeći dio je obrazovanje, jer samo onaj ko ima obrazovanje može biti vrednovan.

Pošto svi živimo u periodu kovida, četvrta karakteristika je zdravlje”, rekao je on.

Dodaje da su se opredijelili za 12 ministarstava, vodeći se dobrim primjerima u praksi kao što su Holandija i Finska.

PREDSTAVLJANJE MINISTARSTAVA

Ministarstvo ekonomskog razvoja predstavlja, kako kaže, sve ekonomske akcije koje će doprinijeti da Crna Gora bude prepoznata, da unaprijedi i turizam, industriju i IT sektor.

Ministarstvo kapitalnih investicija je, kaže, važno zbog projekata energetike i saobraćaja. Tu će da se prožimaju sve kapitalne investicije, kaže on.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je važno zbog povećanja poljoprivredne proizvodnje.

Ministarstvo zdravlja je identitčno kaže onom koje je do sada postojalo.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. To Ministarstvo iz kulture isključuje dio koji se odnosi na medije, a iz nauke onaj dio koji se odnosi na informacione tehnlogije.

Ministarstvo pravde je izmijenjeno i ima sadržaj koji se odnosi na ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo finansija ima dodatak koji je vezan za socijalno staranje, pojasnio je Krivokapić.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je, ističe, važno da bi došli do detaljnih urbanističkih planova. Iskazivanje ekološkog dijela je posvećenost koja proizilazi iz Ustava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sa težnjom da pripojimo Upravu policije.

Ministarstvo odbrane je ostalo kako jeste, kao i Ministarstvo inostranih poslova koje nije dirano u tom dijelu karakteristika koje je do sada imalo, kaže Krivokapić.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Ono je, kazao je, direktno okrenuto ka građanima, privredi, zainteresovanim stranama, da vidimo kvalitet javne uprave. Mediji zaslužuju kaže posebnu pažnju, koji treba da kritikuju i ukazuju šta može biti bolje.

Odlučili su da kancelarija za evropske integracije ostane u okviru kabineta premijera, prenosi antenam.net.

“Naš je zadatak da za četiri godine ispunimo 80 odsto zahtjeva iz poglavlja koja nijesmo zatvorili”, kaže Krivokapić.

Kaže da je saopštavanjem imena želio da iskaže transparentnost, te da se nada da će Crna Gora ovim modelom biti drugačija.

“Da ne gledamo ko je, kakav je i da mu ne pretresamo krvna zrnca nego koji je rezultat djelovanja. Molim vas da imate strpljenja jer ovaj proces nije tako jednostavan. Najvažnije da zasučemo rukave i krenemo u aktivnosti koje nam predstoje, želimo da pokažemo da CG treba da bude najljepša država na svijetu u koju će se svi rado vraćati”, zaključio je on.

Poslušajte njegovu kompletnu izjavu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!