Priština povećala takse na proizvode iz Srbije i BiH na 100 odsto

U obrazloženju odluke, iz Vlade kažu da se Srbija intenzivno zalaže protiv države Kosovo, ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i dogovore postignute u Briselu. Premijer Ramush Haradinaj rekao je da je odluka donesena radi zaštite građana Kosova, a Srbiju je optužio da se zalaže protiv normalizacije odnosa s Kosovom

Ilustracija (Foto: Fokuspress.com)

Vlada Kosova donijela je odluku o uvođenju 100-odstotne carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena na današnjoj sjednici kosovske Vlade, na predlog ministra trgovine i industrije Endritha Shale, javlja agencija Anadolija. 

U obrazloženju odluke, iz Vlade kažu da se Srbija intenzivno zalaže protiv države Kosovo, ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i dogovore postignute u Briselu. Premijer Ramush Haradinaj rekao je da je odluka donesena radi zaštite građana Kosova, a Srbiju je optužio da se zalaže protiv normalizacije odnosa s Kosovom.

Odluka je uslijedila dan nakon što je Interpol odbio zahtjev Kosova za učlanjenje u toj organizaciji, što je bio razlog da američka agencija AP konstatuje da odluka kosovske vlade predstavlja “odmazdu” za ono što je zamjenik kosovskog premijera Enver Hoxhaj opisao kao “agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova na međunarodnoj sceni”.

Hoxhaj je na svom Twitter profilu napisao da se tom odlukom štite vitalni interesi Kosova, prenosi Al Jazeera.

“SRBIJA RAZUMIJE SAMO JEZIK USLOVLJAVANJA”

“Srbija nastavlja agresivni kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Takođe podriva proces normalizacije“, napisao je Hoxhaj.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj napisao je na Facebooku da odluka o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije stupa na snagu odmah.

“Prošlo je deset godina od rata, a deset od proglašenja naše nezavisnosti. Jasno se vidi da Srbija ne razumije drugi jezik osim uslovljavanja kako bi sporazum bio postignut. Znaju to i Evropska unija i Amerika. Srbija ne pokazuje razumijevanje za normalizaciju. Naprotiv, njihov pristup je protiv normalizacije odnosa. Nemamo mnogo izbora, moramo braniti naš interes i našu sigurnost. Ove odluke donijeli smo iz nužde. Sporazum CEFTA nikada nije poštovan. Srbija se sada sjetila da taj sporazum postoji. Svaki put kada smo se mi žalili, nije im bila briga za CEFTU”, kaže Haradinaj. 

Na povećanje taksi reagovao je ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić, koji je izjavio da odluka Prištine znači sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i Srbije i da je to politička odluka koja može imati ogromne negativne posljedice.

Zbog novog povećanja taksi na tobu iz Srbije, predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić za poslijepodne je najavio sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

“OVE MJERE PRIPADAJU 17. VIJEKU”

Ranije je izjavio da takav potez neće biti preduzet jer su to mjere koje, kako je rekao, “pripadaju 17. veku, a ne ovom dobu”, ali i da, ako bude preduzet, Srbija na to mora biti spremna.

Shala je u utorak izdao i naredbu kojom se zabranjuje prodaja proizvoda koji se ne odnose na Kosovo kao državu.

Početkom mjeseca, Vlada Kosova je, takođe na predlog ministra Shale, uvela zaštitne mjere koje se odnose na uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Mjere podrazumijevaju taksu od deset odsto za sve proizvode uvezene na Kosovo kojima je država porijekla Srbija ili Bosna i Hercegovina, izuzev međunarodnih brendova proizvedenih u ove dvije zemlje.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!