Svijet strahuje od “Dana sunca”: Sjeverna Koreja prijeti, Kina upozorava na moguće sukobe

Američka mreža NBC citirala je visokog funkcionera američke obavještajne službe, koji je rekao da su SAD spremne da lansiraju preventivni udar konvencionalnim oružjem ukoliko će zvaničnici biti sigurni da Sjeverna Koreja ne odustaje od testiranja nuklearnog oružja

Foto: Youtube

Kina je danas potvrdila kako bi “svakog trena” mogao da izbije sukob oko Sjeverne Koreje, koja je osudila ponašanje Sjedinjenih Američkih Država zbog “donošenja velikih nuklearnih prijetnji” na Korejsko poluostrvo, u vidu bojne grupe nosača aviona USS Carl Vinson.

Napetosti rastu od prošle sedmice, kada je američka ratna mornarica ispalila 59 projektila tipa tomahawk na vazdušnu bazu sirijskog ratnog vazduhoplovstva i time pokazala spremnost na korištenje sile.

“Amerika je na Korejsko poluostrvo, najužareniju tačku na svijetu, dovezla veliki nuklearni arsenal, čime ozbiljno prijeti miru i sigurnosti na poluostrvu i gura situaciju na rub rata, saopštila je sjevernokorejska agencija KCNA, prenosi jutarnji.hr.

Sjeverna Koreja će u subotu obilježiti “Dan sunca”, 105. godišnjicu rođenja utemeljitelja države, Kim Il-Sunga, a vjeruje se da će tada testirati novo nuklearno oružje, protivno UN-ovim sankcijama.

Američka mreža NBC citirala je visokog funkcionera američke obavještajne službe, koji je rekao da su SAD spremne da lansiraju preventivni udar konvencionalnim oružjem ukoliko će zvaničnici biti sigurni da Sjeverna Koreja ne odustaje od testiranja nuklearnog oružja.

No, viši funkcioner kancelarije američkog predsjednika Donalda Trumpa rekao je da je ta vijest “u potpunosti pogrešna”.

Kina, tradicionalno saveznica Sjeverne Koreje, pozvala je na mirno rješenje sukoba i uklanjanje nuklearnog oružja s poluostrva.

“Vojna sila ne može riješiti ovaj problem”, rekao je u četvrtak kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi.

Trump je u četvrtak izjavio da je Pjongjang problem “koji će se riješiti” i da vjeruje da će kineski predsjednik Xi Jinping “naporno raditi” kako bi riješio taj izazov. No, upozorio je i da su SAD spremne da riješiti krizu i bez pomoći Kine, ako je potrebno.

“Sjeverna Koreja traži probleme. Ako Kina odluči da pomogne, to bi bilo izvrsno. Ako ne, riješićemo problem bez njih”, napisao je u Tweetu koji je potpisao sa “SAD”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!