Kosovo: Amerikanci upozorili svoje državljane na oprez tokom praznika zbog prijetnji od mogućih terorističkih akcija

U pozivu se ističe da su teroristi u regiji još od ranije planirali da napadnu osjetljive ciljeve, uključujući crkve, otvorene javne prostore, sportske terene i javne skupove, pa je u tom kontekstu ambasada SAD pozvala svoje građane da preispitaju svoje kretanje kako bi osigurali svoju sigurnost

 

Priština (Foto: Youtube)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je svoje državljane na Kosovu da budu oprezni tokom uskršnjih praznika, velikih okupljanja i manifestacija, “zbog prijetnji od mogućih terorističkih akcija”, a Kosovska policija (KP) je u dodatnoj pripravnosti, prenijela je jutros Radio-televizija Srbije (RTS), javlja jutarnji.hr.

Poziv američkim državljanima, prenosi RTS pozivajući se na ambasadu, može da se odnosi i na ostale ljude na Kosovu, s preporukom da se klone gužvi i budu oprezni prilikom javnih okupljanja, s obzirom da pravoslavna i katolička vjerska zajednica obilježavaju Uskrs.

U pozivu se ističe da su teroristi u regiji još od ranije planirali da napadnu osjetljive ciljeve, uključujući crkve, otvorene javne prostore, sportske terene i javne skupove, pa je u tom kontekstu ambasada SAD pozvala svoje građane da preispitaju svoje kretanje kako bi osigurali svoju sigurnost.

“Ovakvih poziva američkim građanima bilo je i ranije tokom vjerskih i drugih praznika, ali pažnju zaokuplja i odluka vrha kosovske policije da svi njeni pripadnici prekinu odmor i vrate se u službu i to na dvanaestosatno radno vrijeme”, navodi RTS, naglašavajući da će dodatno angažovanje kosovskih policajaca trajati “do nove odluke policije”.

U vrhu kosovske policije su, bez dodatnih objašnjenja, rekli da je “policija obavezna da na osnovu svojih ovlašćenja suzbije opasnosti po javnost i da održava red i mir”.

Kosovski zamjenik ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević potvrdio je agenciji Tanjug da “kosovska policija primjenjuje poseban operativni plan” i da je su svi pripadnici policije koji su na godišnjem odmoru pozvani da se vrate na posao uz produženo radno vrijeme sa osam na 12 sati.

Radojević je naveo da će policija tokom uskršnjih praznika biti u dodatnoj pripravnosti, naglasivši da su “već preduzete određene mjere dodatnog osiguranja manastira na Kosovu”.

Kosovski premijer Isa Mustafa održao je sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, nakon koje je saopšteno da je tema bila sigurnosna situacija i akcije koje su preduzele resorne institucije “kako bi se zaštitili sigurnost i ustavni poredak”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!