Bivši zapovjednik u Armiji BiH oslobođen optužbe za smrt generala HVO-a

Posmrtni ostaci generala Šantića nikada nisu pronađeni, a posljednji put je viđen upravo u društvu Dudakovića i Abdića u bihaćkom hotelu Sedra 8. maja 1995. Očevici su tvrdili da je generala Šantića iz tog hotela odvela grupa pripadnika vojne policije Armije BiH, nakon čega mu se gubi svaki trag

Političar iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) Hamdija Abdić pravosnažno je oslobođen optužbi da je naložio ubistvo generala Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Vlade Šantića počinjeno u Bihaću 1995, objavili su u srijedu lokalni mediji.

“Odbijena je žalba tužilaštva protiv prvostepene oslobađajuće presude”, izjavio je Abdićev advokat Alen Nakić.

Abdić je tokom rata u BiH bio zapovjednik 502. brigade Armije BiH koja je bila u sastavu Petog korpusa. Tužilaštvo Unsko-sanske županije nakon dugogodišnje istrage optužilo je njega i još pet pripadnika jedinice kojom je zapovijedao da su u martu 1995. zarobili te potom ubili generala Vladu Šantića koji je bio zapovjednik HVO-a na bihaćkom području.

Županijski sud u Bihaću ih je u maju 2022. oslobodio tih optužbi, a tu je presudu sada potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH, pa je time proces okončan jer ne postoji mogućnost žalbe osim eventualne žalbe Ustavnom sudu BiH.

Oba suda su konstatovala da tužilaštvo nije uspjelo da dokaže krivicu optuženih, odnosno da za to nisu prikupljeni potrebni dokazi.

Advokat Nakić kaže da je presudom stavljena tačka “na pokušaje stavljanja mrlje na herojsku borbu Petog korpusa”.

Tim korpusom zapovijedao je general Atif Dudaković, kojem se u sudu BiH trenutno sudi po optužnici za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Posmrtni ostaci generala Šantića nikada nisu pronađeni, a posljednji put je viđen upravo u društvu Dudakovića i Abdića u bihaćkom hotelu Sedra 8. maja 1995. Očevici su tvrdili da je generala Šantića iz tog hotela odvela grupa pripadnika vojne policije Armije BiH, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Abdić je nakon rata slovio za osobu povezanu s organizovanim kriminalom, ali to mu nije smetalo da započne političku karijeru, pa je sada zastupnik SDA u parlamentu Federacije BiH.

Foto: Hamdija Abdić (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!