“Smatrao sam da su moja djeca dug prema mojoj nestaloj porodici”: Miša Janketić o glumi i tragediji koja mu je obilježila život

U razgovoru sa Mihailom – Mišom Janketićem, jednim od, nažalost, rijetkih preostalih bardova naše glume, najmanje sam pričao sa glumcem. Slušao sam književnika i pjesnika, svjedoka vremena, čovjeka čiji je život počeo strašnom porodičnom tragedijom, čije užasne ožiljke je nosio sa čudesnom snagom, ne mrzeći i postajući veliki. Slušao sam zemljodjelca i težaka koji je duže i ljepše pričao o zavičajnom imanju u Tomaševu (nekadašnjim Šahovićima), kosidbi i voćkama nego o svim svojim ulogama, a bilo ih je da ispune cijelu stranicu novina. Zauvijek me je kupio kada smo se prvi put sreli prije gotovo četvrt vijeka na nekoj književnoj večeri.

Sa strašću posvećenika dva sata je govorio o novom motokultivatoru koji je nabavio, ne pominjući ni slovom velike nagrade kojima je tada ovjenčan, niti uloge, niti popularnost, ništa… Od njega niste mogli čuti niti ćete čuti ono glumačko: “Kad sam ja igrao Raskoljnikova”, a igrao ga je. “Kad sam ja igrao Ljubu Vrapčeta”, a on ga je igrao onih pet puta dok čuvena predstava “Kad su cvetale tikve” nije zabranjena… “Kad sam ja igrao Staljina, Ivu Andrića, Živojina Mišića”, a sve ih je igrao… Naigrao se i naživio igrajući, pa suštom istinom zvone Mišine riječi, pozajmljene od nekog njegovog seljaka iz Tomaševa, koga je jednom pitao kako je i koliko ima godina.

“Pitam ga: ‘Kako si?’, a on kaže: ‘Eh, kako. Umorim se dok se obujem’. ‘Nemoj tako, nisi ti još star. Koliko imaš godina?’, a on će: ‘Ja? Nijednu. Sve sam ih spiskao, do posljednje kapavice’, odgovorio mi je taj moj školski drug. Tako i ja. Jadan je život koji nisi do kraja potrošio. Ne treba tamo nositi ništa”.

Ipak, piše “Blic”, krštenica mu broji osam decenija zbog kojih je morao da rasproda i onaj motokultivator i kose i vile i živo (stoku) i da u svoje selo, ukotvljeno u Vraneškoj dolini, kad mu zdravlje dozvoli, dođe na dan-dva. Koliko da pričesti dušu i olakša joj na obali Ljuboviđe.

“Čovjek je prilično osakaćen ako barem neki period života ne proživi na zemlji i od zemlje. Da mogu fizički, i danas bih mogao da živim na zemlji jer znam sve radnje koje čovjeku omogućavaju taj život. I da orem i da kopam i da okopavam i da kosim i da vršem i da krunim i da vežem i da berem i da radim kasapske poslove…”

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!