Prokletije posjetili profesionalni vozači turno skija i snowborda iz Francuske, Holandije, Finske, Belgije i Norveške: Strance oduševila Bogićevica

U velike potencijale za razvoj zimskog turizma, koje posjeduju Bogićevica i Nacionalni park “Prokletije”, uvjerila se i internacionalna ekipa profesionalnih vozača snowborda i turno skija koja je početkom marta boravila u Plavu, u okviru ture pod nazivom “Gora”. Oni su proveli tri dana u srcu NP “Prokletije”, u dolini Bogićevici. Tokom boravka su snimali materijal za promotivni film o balkanskim destinacijama za snowboard i turno skijanje i obučavali članove skijaškog kluba “Bogićevica”

Snijeg koji je tokom ovog mjeseca pao na Prokletijama sigurno će produžiti sezonu skijanja i snowborda na ovom planinskom masivu do početka juna. Članovi skijaškog kluba skoro svakodnevno odlaze na padine Bogićevice i uživaju u vožnji niz sniježne terene nacionalnog parka. Bez obzira na vedro nebo i proljećno sunce tokom dana, niske jutarnje i noćne temperature obećavaju dobre uslove za vožnju tokom maja. Tako da svi oni koji žele avanturu i još uživanja na snijegu mogu iskoristiti lijepo vrijeme za boravak na planini gdje snijega ima tokom pola godine.

Svi koji budu željeli da su upuste u takvu avanturu imaće priliku za to već 1. maja, kada je planiran planinarski pohod na Tromeđu (2.366 mnv, gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije), gdje je, osim planinara, najavljen dolazak skijaša i bordera, koji će se sa ovog vrha spustiti kroz dolinu Bogićevice.

U velike potencijale za razvoj zimskog turizma, koje posjeduju Bogićevica i Nacionalni park “Prokletije”, uvjerila se i internacionalna ekipa profesionalnih vozača snowborda i turno skija koja je početkom marta boravila u Plavu, u okviru ture pod nazivom „Gora”. Oni su proveli tri dana u srcu NP “Prokletije”, u dolini Bogićevici. Ekipu od dvanaest članova činili su predstavnici Francuske, Holandije, Finske, Belgije i Norveške, koji su za vrijeme boravka snimali materijal za promotivni film o balkanskim destinacijama za snowboard i turno skijanje i obučavali članove skijaškog kluba “Bogićevica”. Ove zime, osim u Crnoj Gori, boravili su u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj.

BOGIĆEVICA – ŠLAG NA TORTI

Iako neki od njih žive u poznatim destinacijama zimskog turizma i obišli su sve značajne svjetske skijaške centre, predsjednik SK “Bogićevica” Ahmed Šabovi, kaže da su gosti bili oduševljeni terenima na Bogićevici.

“Rekli su nam da im je Bogićevica ove sezone bila kao šlag na torti, jer je od svih destinacija koje su obišli ove zime na Balkanu, na Prokletijama bilo najviše snijega. Osim toga, kazali su i da je naša ekipa koja im je pomagala bila najbrojnija i da smo im bili dobra podrška”, rekao je Šabović.

Prvi dan vozači su proveli na Bogićevici, u mjestu Ljugšter. Osim obuke kako napraviti staze za vožnju i organizovati neka zanimljiva takmičenja na snijegu, gosti su članove skijaškog kluba obučavali i za spasavanje u slučaju sniježnih lavina.

“Pokazali su nam i kako da napravimo stazu za baneked slalom. To smo prvi put vozili. Oni su nam sugerisali da možemo da napravimo jednu novu manifestaciju, koja bi na ovom lokalitetu mogla da se organizuje. Na taj način bismo privukli dosta bordera i turno skijaša da dođu na Prokletije, jer u nedostatku žičare i ski liftova to će nam biti jedini način da promovišemo ove terene. Zato smo i osmislili jedan projekat i kandidovali ga kod Ministarstva finasija, na konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za 2017. godinu. Nadamo se će projekat biti odobren i da ćemo po prvi put u Crnoj Gori organizovati jednu takvu manifestaciju”, objašnjava Šabović.

Među vozačima su bili Leo Taillefer, turno skijaš i prorider iz Val Dizera, i Jane Lipsanen, prorider iz Finske. Osim njih tu su bili i Mathias Joubert, mendžer firme “Picture organic clothing” i Olaf Sueters, menadžer  firme “Gear for gwide”, koji tokom obilazaka promovišu svoju opremu za zimske sportove i pomažu lokalne klubove donirajući im određene rekvizite i opremu. Osim vožnje, članovi kluba učili su od gostiju na koji način se koristi oprema za pronalaženje unesrećenih (biperi i sonde).

GOSTI DONIRALI OPREMU KLUBU

“Drugog dana je bila kiša pa nismo mogli da idemo na Bogićevicu, ali smo vrijeme iskoristili na ih upoznamo sa gradom. Pratili smo prognozu i vidjeli da će sjutra biti lijepo, pa smo odlučili da idemo na planinu i to veče prespavamo u vikendici. Plan gostiju je bio da snime izlazak sunca na Tromeđi sljedećeg jutra. Imali smo sreće pa je naveče počeo da pada snijeg i bila je mećava. Ujutro su svi vrhovi bili prekriveni novim snijegom. Nebo je bilo vedro i plavo, bez oblaka. Pješačili smo do granice sa Albanijom. Pohod od vikendice sa katuna na Bogićevici, kroz Ljugšter, trajao je između dva i po i tri sata. Tu smo proveli neko vrijeme dok smo se fotografisali i čekali kamermane da snime kadrove za njihov promotivni film. Odatle je krenula luda vožnja. Bilo je deset vozača. Spuštajući se niz padine Bogićevice prelazili smo preko prirodnih skokova, uvala i krševa… To uživanje ne može da se opiše. To, jednostavno, treba doživjeti. Vožnja je trajala oko petnaest minuta. Cio spust oni su snimali sa tri profesionalne kamere, a sve nas je iz vazduha pratio dron”, prepričava dešavanja Šabović.

Gosti su članovima kluba donirali garderobu za pet skijaša, dva para turno skija i komplet za spasavanje koji čine biper, sonda i lopata. Ekipu su činili menadžeri dvije firme, “Gear for gwide”, koja donira opremu za vodiče i “Picture organic clothing”, koji proizvode sportsku garderobu od recikliranog materijala, između ostalog i garderobu za zimske sportove. Kroz ovako organizovane ekspedicije oni promovišu svoje proizvode i doniraju je domaćinima i članovima klubova sa kojima sarađuju i sa kojima borave na planini.

Do njihove saradnje, kaže Šabović, došlo je sasvim slučajno, uz pomoć turista iz Amerike, koji su prošle godine boravili na Prokletijama.

“Prošle godine smo krajem maja skijali na Bogićevici, a sa nama je na pohod krenula i grupa studenata iz SAD-a, koja je tada boravila u Plavu i planirala obilazak NP ‘Prokletije’. Njihov vodič Tod Walters, koji već nekoliko godina sarađuje sa planinarskim klubom ‘Hrid’ i Nacionalnim parkom, je bio iznenađen da u tom periodu ima toliko snijega na Bogićevici. On nam je tada ispričao da postoji ekipa koja će doći na Balkan da snimi promotivne filmove o turno skijanju i povezao nas sa njima. Stupili smo u kontakt i onda smo se dogovarali oko njihovog dolaska i organizacije aktivnosti”, objašnjava Šabović.

On ističe da će oni tokom narednih mjeseci raditi na zajedničkom promotivnom filmu regiona za sve destinacije koje su obišli ove sezone. Čitav posao u vezi sa tim bi do septembra trebao da bude gotov i spreman za promociju i distribuciju pred narednu zimsku sezonu.

Za realizaciju ovih aktivnosti Šabović ističe da su imali podršku od NP “Prokletije”, posebno od  direktorice JP NP Crne Gore Azre Vuković, ali i Turističke organizacije i planinarskog kluba “Hrid”. Međutim, većinu troškova oko organizacije snosili su članovi kluba.

Bilo nam je prvi put da učestvujemo u ovakvoj akciji sa profesionalcima i to je za nas bilo veliko iskustvo. Nadam se da ćemo iduće godine biti spremniji, da će nam se u organizaciju nove manifestacije priključiti veći broj prijatelja i da da ćemo naći nove sponzore. Našim prijateljima smo posebno zahvalni na doniranoj opremi, koja je za naše prilike veoma skupa, i ne bismo mogli da je priuštimo”, kaže Šabović.

RAZVOJNA ŠANSA PLAVA

Dodaje da im je obuka u vezi spasavanja u slučaju lavina i pravljenju staza za vožnju pomogla da osmisle i planiraju aktivnosti za narednu zimsku sezonu, a posebno da organizuju novu manifestaciju.

Stručni saradnik za rad sa lokalnom zajednicom NP “Prokletije”, Enes Drešković, koji je i predsjednik planinarskog kluba “Hrid”, kaže da je prostor Bogićevice sa svim potencijalima buduća razvojna šansa Plava, Crne Gore i regiona. On očekuje da će, nakon donošenja Plana posebne namjene, NP doprinijeti ekonomskom razvoju i da će te efekte značajno osjetiti lokalno stanovništvo, ali i cio prostor u plavsko-gusinjskom kraju.

“Raduje nas to što posljednjih godina ima sve više pojedinaca i klubova koji borave na Bogićevici tokom cijelog perioda trajanja snijega. Oni na najbolji mogućin način promovišu te potencijale i dovode velika svjetska imena u pojedinim zimskim sportovima. Iznad svega, mi ovaj prostor tretiramo i dajemo mu međunardni značaj i karakter jer tuda prolazi budući putni pravac između Crne Gore i Kosova, koji vodi do Dečana. To je mjesto gdje se spajaju granice tri države, pa se ne vezujemo usko samo za naš kraj, već su vizije regionalnog razvoja sa susjedima, kako zimskog, tako i ljetnjeg turizma. Projekte i vizije održivog korišćenja prostora Bogićevice planiramo da kandidujemo u pozivima prekogranične saradnje Crne Gore, Kosova i Albanije. Naš krucijalni projekat, ideja i inicijativa jeste da jednog dana masiv Prokletija proglasimo kao međunarodni nacionalni park. Tome u prilog ide i to što postoje neiscrpni tereni i potencijali u sve tri države, i što su pojedinci i institucije podjednako zainteresovani da ovaj projekat zaživi”, smatra Drešković.

Drešković ističe da su u Nacionalnom parku, sagledavajući sve prirodne potencijale Prokletija, geografski položaj, ljudske resurse i ostale kvalitete, vrlo ozbiljno pristupili izradi Nacrta prostornog plana posebne namjene za NP “Prokletije”.

DRŽAVA NE PREPOZNAJE POTENCIJALE PROKLETIJA

On smatra da će, uz pomoć i podršku stručnih službi Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, opština Plav i Gusinje, civilnog sektora i ostalih stručnih lica, na pravi način predložiti obrađivaču materijala i pomoći mu da se dobije jedan tako važan krucijalni dokument za budući razvoj NP.

“Prokletije su jedan neiscrpan prostor kada su u pitanju prirodne ljepote i predjeli u kojima svi ljubitelji prirode, u svim godišnjim dobima, mogu pronaći sebe. Ono što prostor NP odvaja i čini ga najvećim potencijalom u Crnoj Gori i regionu je Bogićevica, sa svim terenima u blizini vrha Tromeđa, gdje se spajau i granice Kosova i Albanije. Pomenutim planom detaljno će biti obrađen svaki segment razvoja Bogićevice kada je u pitanju putna infrastruktura, svi vidovi turizma. Posebni akcenat smo dali razvoju tematskog turizma dopunjenog novijim disciplinama i avanturističkim sadržajima. Očekujemo vrlo brzo prezantaciju Nacrta prostornog plana, a putem javnih rasprava daćemo šansu užoj i široj javnosti da nam svoji sugestijama pomognu da dobijemo dugo čekani dokument koji će maksimalno obraditi svaku mogućnost razvoja, ulaganja i promocije”, kaže Drešković.

Iako zimska sezona na Prokletijama traje skoro šest mjeseci, a snijeg se zadržava skoro do juna, zimski turizam ne postoji, a decenijama tokom zime nema ni jedne manifestacije na snijegu. Iako su davnih sedamdesetih i osamdesetih godina u Plavu postojali skijaški klubovi, od te tradicije, nažalost, ništa nije sačuvano. Formiranjem skijaškog kluba “Bogićevica” stvari su počele da se pokreću sa mrtve tačke.

“Tokom protekle dvije-tri godine organizovali smo nekoliko skijaških pohoda u kojima su nam se priključili i pojedinci za koje nismo ni znali da vole skijanje i snowboard. Sada grupu čini dvadesetak aktivnih skijaša i bordera, a interesovanje mladih raste iz sezone u sezonu. Redovno organizujemo zimske skijaške pohode na vrhove Prokletija (Tromeđa, Pasji vrh, Hasov vrh, Hridski krši, Bor Radončića, dolina Volušnice, Talijanka, Maja can, Volušnica, Zla Kolata…). U cilju još bolje promocije ovih potencijala odlučili smo da organizujemo jednu manifestaciju i niz drugih aktivnosti kako bismo još više promovisali ove sportove i dodatno zainteresovali mlade. Trenutno ne postoji škola skijanja i snowborda, niti neka manifestacija na snijegu. Uzroci za to su dogodišnje nepostojanje klubova, ali i to što država nije prepoznala potencijale Prokletija za zimske sportove i nije se ulagalo u zimsku turističku infrastrukturu (žičare, ski lift, održavanje puteva u zimskom periodu). A dodatna otežavajuća okolnost za mlade skijaše je i skupa oprema za koju treba izdvojiti priličnu svotu novca iz ionako skrominih porodičnih budžeta”, kazao je Šabović.

MANIFESTACIJA ZA UNAPREĐENJE ZIMSKOG TURIZMA

Cilj članova skijaškog kluba je da svojim akcijama ožive zimsku turističku sezonu koja sada praktično i ne postoji. Planiraju organizovanje nove manifestacije i nadaju se da će sve to značajno doprinijeti promociji sjevera Crne Gore, posebno NP “Prokletije”, i da će interesovanje turista za ovo područje trajati i nakon završetka manifestacije. To bi doprinijelo ekonomskoj valorizaciji Prokletija, ali i prihodima lokalnih preduzetnika.

Turno skijanje je danas u svijetu jedan od najpopularnijih vidova skijanja. Cilj plana i programa manifestacije “Banked slalom – Bogićevica 2018” je unapređenje zimskog turizma u Plavu i na Prokletijama (Paljevi, Bogićevica) organizovanjem nove manifestacije, u okviru koje će biti organizovan free ride na bordovima i turno skijama. S obzirom na to da je riječ o događaju koji se prvi put organizuje u Crnoj Gori, potrudićemo se da se uključe ne samo naši skijaši i borderi, nego i iz susjednih zemalja, prije svega Kosova, Albanije, Srbije, BiH i Hrvatske, ali i zemalja zapadne Evrope. Želja nam je da manifestacijom promvišemo brojne potencijale Prokletija za zimski turizam i očekujemo da će potencijalni investitori naći interese da na nekom od lokaliteta sagrade nove hotelske kapacitete, žičaru ili ski lift”, rekao je Šabović.

U klubu očekuju da će organizovanjem škole skijanja i sowborda povećati broj članova zainteresovanih za zimske sportove, i sa njima nastaviti aktivnu saradnju. Posebno će se voditi računa o mladim talentima, kojima će klub pomoći da napreduju.

Edin Jadadić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!