Đalovića pećina bi mogla da bude najisplativiji turistički projekat u Crnoj Gori

O vrijednosti i ljepoti Pećine nad Vražjim firovima, kako glasi zvanični naziv Đalovića pećine, dovoljno govori podatak da ne postoji pećinski nakit koji je do sada otkriven a da se ne nalazi u njoj – od kanala ispunjenih vodom, pećinskih jezera kroz koja se može vrlo lako kretati manjim gumenim čamcima, sifona, preko dvorana visokih preko 30 metara, visokih stalaktita i stalagmita, do kristalne ruže, vrlo rijetkog pećinskog nakita

Đalovića pećina, po mnogima najljepša u Evropi, ukoliko sve bude teklo po planu, naći će se već krajem 2019. godine na turističkoj mapi Evrope i biti jedan od najisplativijih crnogorskih turističkih projekata.

Istraživanja Đalovića pećine traju već 25 godina. Uvijek se govori o njenoj ljepoti i neiskorištenom potencijalu, a nakon decenija deklarativne priče, izradom Studije ekonomske opravdanosti turističke valorizacije Đalovića pećine sa idejnim rješenjem uređenja dijela pećine, priča o valorizaciji najljepše evropske pećine je konačno pokrenuta sa mrtve tačke. Izgradnjom puta i žičare mogla bi već za tri do četiri godine da primi prve posjetioce.

O vrijednosti i ljepoti Pećine nad Vražjim firovima, kako glasi zvanični naziv Đalovića pećine, dovoljno govori podatak da ne postoji pećinski nakit koji je do sada otkriven a da se ne nalazi u njoj – od kanala ispunjenih vodom, pećinskih jezera kroz koja se može vrlo lako kretati manjim gumenim čamcima, sifona, preko dvorana visokih preko 30 metara, visokih stalaktita i stalagmita, do kristalne ruže, vrlo rijetkog pećinskog nakita. Veliki i Mali lavirint, Mliječni potok, Sniježni grad, Kristalni, Blatni i Ružin kanal, Sahara, Gobelja 1 i 2, Termitnjak, Slavija, imena su samo nekih djelova ovog objekta.

Više o planiranoj valorizaciji Đalovića pećine pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!