Srebreničanka Advija Ibrahimović: Klinton je zadivljen onim što sam postigla bez roditelja

“Kad sam se 2003., na otvaranju Memorijalnog centra, obratila u ime žrtava genocida, vidjela sam suze u Klintonovim očima. Prošle godine na 20. godišnjicu kad smo se sreli u Potočarima, prepoznao me i izrazio radost što me ponovo vidi“, kaže Advija, koja će u septembru biti jedna od govornica na koferenciji  ”Klinton fondacije” u Njujorku

Gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković bit će jedan od govornika na konferenciji ”Klinton fondacije” (Clinton Global Initiative-CGI), koja će biti održana u Njujorku od 19. do 21. septembra, a jedan od učesnika bit će i premijer Srbije Aleksandar Vučić. On će biti govornik na završnoj sjednici “Imagine All the People”, pred moderatorom Bilom Klintonom (Clinton), bivšim predsjednikom SAD, zajedno s Durakovićem.

Na ovogodišnjoj konferenciji među govornicima završne plenarne sjednice naći će se i Advija Ibrahimović iz Srebrenice, koja je tokom proteklog rata ostala bez oba roditelja. Poziv da učestvuje na konferenciji Advija je dobila još u julu, što je, prema vlastitom priznanju, izuzetno obradovalo, ali i iznenadilo. 

“Iskreno, bila sam dirnuta pozivom, ali i pažnjom predsjednika Klintona. Bio je to još jedan dokaz da Klinton saosjeća sa žrtvama Srebrenice, da ih poštuje. Kad sam se 2003., na otvaranju Memorijalnog centra, obratila u ime žrtava genocida, vidjela sam suze u Klintonovim očima. Prošle godine na 20. godišnjicu kad smo se sreli u Potočarima, prepoznao me i izrazio radost što me ponovo vidi“, ispričala nam je jučer u telefonskom razgovoru Advija, koja trenutno živi i radi u Njemačkoj. 

Navodi da joj je predsjednik Klinton uputio pismo o tome da ga je dirnula njena životna priča te izrazio divljenje zbog svega što je, iako bez oba roditelja, postigla u životu. Posebno što nije podlegla mržnji, već je svoju snagu usmjerila ka budućnosti. 

Kako je poznato, Advija je jedno od mnogobrojne djece koja su u genocidu u Srebrenici ostala bez oba roditelja. Majka joj je ubijena 1992. godine, dok se nalazila u potrazi za hranom za svoju porodicu, a otac u julu 1995., kada je u Potočarima razdvojen od svoje troje djece i nakon toga strijeljan na jednom od masovnih stratišta Srebreničana. Advija je tada, sa sestrom i bratom, smještena u Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Diplomirala je na Visokoj zdravstvenoj školi Medicinskog fakulteta u Tuzli. 

“Uvijek sam zahvalna ljudima iz tuzlanskog Doma za djecu bez roditeljskog staranja, gdje smo moja sestra, brat i ja smješteni po dolasku iz Srebrenice. Nakon što sam završila fakultet, posla za mene, kao i za mnoge druge nije bilo. Sestra je postala frizerka i udala se, a brat je završio srednju školu. Sada sam u Njemačkoj, radim u jednoj bolnici i trudim se da što bolje radim da bih mogla organizirati svoj život”, riječi su Advije Ibrahimović.

Ona kaže da u u BiH dođe često, obiđe mezarove svojih roditelja, sestru, brata i ostalu preživjelu rodbinu i prijatelje i vrati se nazad.

“Bez obzira na sve kroz šta sam nakon 1995. prošla, znajte da se osjećam pobjednikom. Ja zločin koji je počinjen nad Srebreničanima nisam zaboravila niti ću, ali isto tako nisam ni dozvolila da me obuzmu očaj i mržnja. Znam da to ne bi voljeli ni moji roditelji koji su, sigurno, i mrtvi ponosni na to što ću biti gost jednog od predsjednika Amerike”, kazala je za Avaz Advija Ibrahimović. 

Izvor: Avaz

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!