Dino Radončić za „Vijesti“: Real se ne otpisuje, pobjednički mentalitet je u srcu tog kluba

Crnogorski košarkaš Dino Radončić za „Vijesti“ govorio o tituli Reala, svog bivšeg kluba, košarkašima Madriđana i svojim nekadašnjim saigračima, ali i karijeri u Španiji i predstojećem Mundobasketu

Prije sedam dana košarkaši Reala su u Kaunasu 11. put u istoriji osvojili Evroligu, a način na koji su došli do pehara ostaće zapisan za sva vremena – eliminisali su Partizan u četvrtfinalu i postali prva ekipa koja se plasirala na fajnl-for nakon što je gubila 2:0 u seriji. Potom su u polufinalu nadoknadili minus od devet koševa razlike protiv Barselone, a u finalu zadali bolan udarac Olimpijakosu, koji je bio prvi kandidat za titulu.

Vodili su Atinjani 12 poena, u četvrtoj četvrtini imali plus sedam, ali nisu uspjeli da prelome utakmicu. Onda se ukazao Serhio Ljulj i svojim jedinim poenima, 3,2 sekunde prije kraja, ugasio sve nade “crveno-bijelih”.

Pored Ljulja, veliki doprinos osvajanju titule dali su i drugi Realovi veterani – Serhio Rodriges, Rudi Fernandes i Fabijen Kozer, dok je pod košem neprikosnoven bio Valter Tavares.

Svi gore pomenuti košarkaši bili su saigrači crnogorskom reprezentativcu Dinu Radončiću, koji je prošao kroz mlađe selekcije “kraljevskog kluba” i bio dio tima koji je 2018. godine u Beogradu osvojio 10. evropsku titulu.

Foto: Fiba.basketball

U razgovoru za “Vijesti“ Radončić ističe da ga ne iznenađuje uspjeh Madriđana, budući da pobjednički duh godinama krasi ovu ekipu.

„Prva sezona poslije Pabla Lasa djelovala mi je nestabilno, što je i normalno da se desi dolaskom novog trenera i novih igrača. Real je pokazao da pobjednički duh ostaje u srcu ekipe i da su na kraju veterani bili bitni u osvajanju Evrolige“, rekao je Radončić.

Prije odlaska u Kaunas, Real je u epskom preokretu eliminisao Partizan. Evropski šampion je bio nadigran u prva dva meča, imao minus 18 u majstorici, ali je uprkos tome Radončić vjerovao da njegovi bivši saigrači mogu do preokreta.

„Vjerovao sam da mogu, jer ekipu kao što je Real, sa tim pobjedničkim mentalitom i klub koji je 11 puta osvojio Evroligu, nikada ne smiješ da otpišeš. Vjerovao sam da mogu da se vrate, iako je na momente izgledalo da je Partizan mnogo dominantniji.“

Košarkaš Saragose smatra da je tuča na drugom meču okrenula seriju na stranu Reala.

„Mislim da je tuča sve promijenila. Dala je veliki plus Realu što se tiče sankcija Partizanovim igračima. Zajedno su smogli snage i pokazali kvalitet u sljedeće tri utakmice. Definitivno je tuča bila veliki faktor u ovoj seriji.“

Ljulj, Kozer, Tavares, Entoni Rendolf i Fernandes – svi su bili u sastavu i 2018. godine kada je Real osvojio 10. titulu. Rodriges je te godine igrao za CSKA, ali je i sa njim Radončić ranije sarađivao.

„Svaki igrač je već legenda evropske košarke. Do tog statusa se dolazi prvo sa velikom umjerenošću i nogama na zemlji, a poslije sa izuzetnim radom i velikim profesionalizmom. Od njih može dosta toga da se nauči – nikada nisu imali problem, kako meni tako i svim mladim igračima, da daju neki savjet i da se pomuče oko nas kako bismo naučili nešto više“, objašnjava krilni košarkaš.

Fernandes, Ljulj i Rodriges su fenomeni svjetske košarke.

„Značilo mi je puno da radim sa njima, jer sam ih gledao kao idole otkad sam bio u mlađim kategorijama Reala. San mi je bio da zaigram sa njima, da od njih učim… Tih godinu dana mi je mnogo značilo. Srećan sam i privlegovan što sam imao tu čast da mi takve legende budu saigrači.“

Radončić je dijelio svlačionicu i sa Tavaresom. Centar sa Zelenortskih ostrva je obilježio sezonu u Evroligi.

„Za Edija Tavaresa imam samo riječi hvale. To je vrhunska osoba. Velikim trudom i radom je napredovao i sada je najbolji evropski centar. Teško je protiv njega dati koš na polaganje, dosta mijenja svaki napad. Mislim da je trenutno igrač koji pravi najveću razliku u Evropi.“

U centru pažnje je i trener, Ćus Mateo. Godinama je bio asistent Lasu, kojeg je na klupi naslijedio prošlog ljeta. I od tada je bio pod pritiskom, sa posebnom pažnjom se analizirala svaka njegova odluka.

„Ćus Mateo je vrhunski trener, sa velikim iskustvom. Poznaje klub i igrače – drago mi je što je uspio da izađe na kraj sa pritiskom i na kraju osvoji Evroligu. Trenerski posao je najteži, a pogotovo kada si u klubu kao što je Real i treba da se nosiš sa tim pritiskom. Srećan sam i drago mi je zbog njega kako je iznio sezonu.“

U Kaunasu su najbolji bili i juniori Reala, koji su u finalu savladali Next Generation tim. I crnogorski košarkaš je u ranoj fazi svoje karijere učestvovao na ovakvim turnirima.

„Mislim da su ti turniri jako bitni, jer igraš protiv najboljih evropskih klubova iz svoje generacije i možeš da vidiš svoj nivo, da bi sljedeće godine kada pređeš u seniore znao šta ti fali i na čemu treba da radiš.“

Radončić je karijeru u Realu gradio sa Lukom Dončićem. Zajedno su igrali na razvojnim turnirima, prošli mlađe selekcije, igrali u prvom timu i ostali drugovi.

„Kao njegov drug jako sam ponosan na sve što je Luka uradio u NBA. Veoma sam srećan, očekivao sam od njega to. Nisam mislio da će njegova tranzicija iz Evrope u NBA biti tako brza. Nivo koji sada pruža je nevjerovatan i mislim da od njega tek dolazi najbolje. Mislim da će sljedeće godine sigurno biti u završnoj fazi da bude MVP.“

O organizaciji kluba kakav je Real ne treba trošiti riječi…

„Najveći klub na svijetu ima najbolju organizaciju na svijetu. Sve je podređeno igračima – najsitniji detalj je bitan. Ne moram da govorim o uslovima za trening i život, privatnim avionima, svim lagodnostima koje pruža najveći klub na svijetu.“

Po odlasku iz Reala, Radončić je igrao za Burgos, Mursiju, Tenerife, Gipuskou i Saragosu. U dresu Saragose je ove sezone odigrao 16 utakmica u Endesa ligi, a četiri mjeseca je bio van terena zbog povrede. Prosječno je bilježio 4,1 poen i 3,8 skokova za 16 minuta.

„Poslije teške povrede najbitnije mi je da sam zdrav. Imao sam četiri duga i teška mjeseca. Sa velikom željom i motivacijom čekam narednu sezonu. Rano je da komentarišem sljedeću sezonu. Imam ugovor sa Saragosom na još godinu, a pošto se u košarci ništa ne zna, cilj je samo tražiti najbolje za mene i moju porodicu.“

Meč sa SAD bio bi ostvarenje sna

Radončića na ljeto očekuje nastup na drugom Mundobasketu sa košarkaškom reprezentacijom Crne Gore. Ekipa Boška Radovića će utakmice igrati u glavnom gradu Filipina – Manili, a rivali u grupi D su Egipat, Meksiko i Litvanija.

„Grupa mi djeluje odlično. Neće biti lako, niti bih da stavljam pritisak na ekipu. Samim tim što smo tamo je veliki uspjeh. Siguran sam da ćemo, sa selektorom i ekipom koju budemo okupili, našim radom i zalaganjem zaslužiti odlazak u drugi krug“, optimističan je Radončić.

rupa u kojoj je Crna Gora ukršta se sa grupom C gdje su Novi Zeland, Jordan i SAD.

„Odlazak u drugu fazu bio bi nevjerovatan uspjeh. Kruna svega bi bila utakmica sa Amerikom, što mislim da je dječački san većine nas u reprezentaciji. Siguran sam da će to biti dodatan motiv“, zaključio je Dino Radončić.

Savo Njunjić (VIJESTI)

Foto: Fiba.basketball

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!