UZNEMIRUJUĆI SNIMAK Opaka zvijer sravnila ruska oklopna vozila: “Kad to vide, strah ih je da se pomjere”

Vozilo Bradley, kojim raspolaže ukrajinska 47. mehanizovana brigada, uništilo je dva ruska transportera na točkovima, saopštilo je u nedjelju ukrajinsko ministarstvo odbrane, podijelivši snimak na kojem se vidi kako su dva ruska vozila napadnuta dok su se kretala preko otvorenog terena

Američko borbeno vozilo pješadije Bradley, koje su SAD isporučile Kijevu, uništilo je dva ruska oklopna transportna vozila u istočnoj Ukrajini, kako pokazuju novi snimci, nakon što je Kijev izvijestio o intenzivnim borbama na istočnim linijama fronta.

Vozilo Bradley, kojim raspolaže ukrajinska 47. mehanizovana brigada, uništilo je dva ruska transportera na točkovima, saopštilo je u nedjelju ukrajinsko ministarstvo odbrane, podijelivši snimak na kojem se vidi kako su dva ruska vozila napadnuta dok su se kretala preko otvorenog terena.

Nekoliko vojnika iskočilo je iz vozila nakon najmanje jedne eksplozije te su pali na tlo pod udarom ukrajinske vatre. Drugi sminak, za koji se čini da je napravljen dronom iz vazduha, vidi se jedan od oklopnih transportera u plamenu.

Prema podacima američkog ministarstva odbrane, Pentagon je ukrajinske snage snabdio s više od 300 Bradleya. Ta vozila imaju vatrenu moć koju čine topovi od 25 mm, mašine od 7,62 mm i lanseri protivtenkovskih projektila TOW, koji se koriste za gađanje ruskih konvoja oklopnih vozila.

Ipak, snimak nije nezavisno provjeren.

U zasebnoj objavi na društvenim mrežama, 47. mehanizovana brigada navela je da su njeni izviđači uočili ruske snage i čekali da vojnici izađu na otvoreni teren prije nego su zapucali iz Bradleya.

Zapovjednik 47. mehanizovane brigade rekao je za Newsweek u januaru da ruske snage strahuju od pokretanja operacija kada znaju da će se morati da se suoče sa vozilima Bradley. Zapadni stručnjaci za ta vozila kažu da su vrijedan dio opreme i dio nekih od najintenzivnijih borbi na prvim linijama.

Ova brigada, koja takođe raspolaže američkim tenkovima M1 Abrams, već je dugo raspoređena u borbama u regiji Doneck. Iako su ruske snage prošlog mjeseca pokrenule novu ofanzivu na ukrajinsku sjeveroistočnu regiju Harkov, ukrajinske snage izvještavaju o nekim od najžešćih sukoba u Donjecku.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedjelju da su njihove snage zauzele Umanske, selo zapadno od Avdiivke i jugoistočno od Pokrovska.

Ukrajinska vojska opisala je borbe sjeverozapadno od grada Avdiivke, u blizini regionalnog glavnog grada Donjecka, koji je početkom godine pao pod rusku kontrolu, kao intenzivne, rekavši da njihovi borci pokušavaju da “stabilizuju situaciju”.

Rusija je pokušala da napreduje oko dva sela istočno od Pokrovska, ukrajinskog odbrambenog uporišta, otkrile su ukrajinske oružane snage. Jedno od njih je Sokil, sjeverno od Umanskih.

U kasnijem saopštenju, ukrajinski Glavni štab saopštio je da odbijaju ruske napade u blizini Umanskih, piše “Jutarnji list”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!