Mediji: Nema dijela Njemačke gdje ne manjka radne snage

Navodi se da samo u segmentu zdravstvene brige nedostaje 120.000 specijalista, više od 200.000 zanatlija i majstora potrebno je firmama koje se pripremaju za dugogodišnji razvoj, a u sljedećih nekoliko godina treba 300.000 dodatnih edukatora

Problemi su i u sferama elektroinženjera, radnika u metalskom sektoru, inženjera u mehatronici, kuvara, medicinskih sestara… (Foto: Printscreen)

Njemačkoj je potrebno više od 1,2 miliona radnika i nema dijela teritorije te evropske ekonomske sile gdje ne manjka radne snage, što bi trebalo biti riješeno novim zakonom, navode njemački mediji.

Neki od njih daju plastične primjere, navodeći: “Ovih dana slobodno čestitajte svima koji nisu u potrazi za majstorom za pokvarenu veš-mašinu ili nekome ko je u bolnici koja ima osoblje prebukirano poslovima, pa i onima koji ne traže nove generacije za svoje kompanije.”

Navodi se da samo u segmentu zdravstvene brige nedostaje 120.000 specijalista, više od 200.000 zanatlija i majstora potrebno je firmama koje se pripremaju za dugogodišnji razvoj, a u sljedećih nekoliko godina treba 300.000 dodatnih edukatora.

Ističe se da je za veliki broj njemačkih kompanija najveći poslovni rizik manjak kvalitetnih radnika i kako je lako za radnike iz ostatka Evropske unije da se zaposle u Njemačkoj – problem je to što i većina članica EU-a ima problem s nedostatkom kvalitetnih radnika.

Prvog marta na snagu je stupio novi njemački Zakon o useljavanju stručnog kadra, kojim se širi opseg već postojećih odredbi o useljavanju.

Zakon, navode njemački mediji, treba olakšati dolazak radnika iz država kao što su Rusija, Egipat, Vijetnam i balkanske države.

Iako se predviđa da će novi zakon povećati broj dolaska radnika s 28.000 na 53.000, to je, prema mišljenju stručnjaka, premalo.

Kalkulacije Fondacije Bertelsmann pokazuju da Njemačkoj odmah treba 260.000 specijalista iz država koje nisu u EU-u kako bi izbjegla ekonomsku krizu.

Njemački Institut za tržište rada kaže da je ta cifra 400.000, i to na godišnjem nivou.

Toj državi ne manjka samo doktora i inženjera, navode mediji, nego i specijalista iz raznih sfera, a najhitnija situacija je u IT sektoru, gdje je potreban veći broj specijalista s barem tri godine iskustva i s plaćom 4.020 eura, prenosi Al Jazeera.

Prema navodima savezne vlade, problemi su i u sferama elektroinženjera, radnika u metalskom sektoru, inženjera u mehatronici, kuvara, medicinskih sestara…

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!