Zahvalnice Generalnog konzulata za naučnika, sportiskinju i biznismene: Održana proslava Dana nezavisnosti CG u Njujorku

Priznanja dr Nedžadu Musiću, MMA borcu Melisi Balić, vlasniku lanca restorana “Wolfgang’s Steakhouse“ Ziju Musiću i vlasniku kompanije za selidbe “Piece of Cake” Vojinu Voju Popoviću uručili su konzul žeran Amer Cikotić i vicekonzulka Maja Vasilijević

Naučnik koji radi za farmaceutskog giganta – CSL Seqirus u Bostonu, poznata sportistkinja koja se takmiči pod crnogorskom zastavom i dva biznismena koja u SAD zapošljavaju preko 3.000 radnika, dobitnici su zahvalnice Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku.

“Dr Nedžad Musić radi za farmaceutskog giganta – CSL Seqirus u Bostonu, gdje je postao jedan od direktora. U ovoj interkontinentalnoj biotehnološkoj kompaniji sa dinamičnim portfeljem lijekova za spasavanje života, uključujući one koji liječe hemofiliju i imune nedostatke, vakcine za prevenciju gripa i terapije za nedostatak gvožđa i nefrologiju, dr Musić danas uspješno rukovodi velikim timom naučnika. Njegov tim radi na postojećim i novim vakcinama, uključujući grip, COVID, RSV i druge respiratorne virusne bolesti” – Amer Cikotić, Nedžad Musić i Maja Vasilijević

Priznanja dr Nedžadu Musiću, MMA borcu Melissi Balić, vlasniku lanca restorana “Wolfgang’s Steakhouse“ Ziju Musiću i vlasniku kompanije za selidbe “Piece of Cake” Vojinu Voju Popoviću uručili su konzul žeran Amer Cikotić i vicekonzulka Maja Vasilijević na proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore u Njujorku.

Melissa “Statick” Balić, MMA borkinja koja je rođena u Njujorku, nije zaboravila svoje porijeklo. Ova popularna djevojka se bori pod zastavom Crne Gore koju ponosno ističe u oktagonu. Vjerovatno jedina djevojka sa prostora bivše Jugoslavije koja je u SAD započela MMA karijeru, prvo se oprobala u kik boksu. Iza sebe u raznim borilačkim vještinama ima skor od 8 pobjeda i jednog poraza

“Poštovani prijatelji, draga dijasporo, srećan vam Dan nezavisnosti Crne Gore. Hvala vam što ste se odazvali u ovako velikom broju da obilježimo ovaj veliki praznik koji možemo slobodno nazvati danom dijaspore. To kažem i zbog toga što ste 21. maja 2006. godine, upravo vi iz dijaspore, dali snažan doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti.

Zijo Musić, zajedno sa poslovnim partnerima, u svojim restoranima širom svijeta zapošljava preko 3.000 radnika. Veliki broj njih je iz Crne Gore. Samo na Menhetnu, na najekskluzivnijim lokacijama, počev od Tajm Skvera, ima pet restorana “Wolfgang’s Steakhouse”. Zijo je veliki humanista i čovjek koji je, uprkos uspjehu u biznisu, ostao isti – dobar prijatelj, drug i zemljak

Danas su među nama predstavnici svih udruženja naše dijaspore iz Njujorka i okolnih država, ugledni naučnici, profesori, ljekari, biznismeni, kao i naši studenti. Ovakvo jedinstvo je primjer funkcionisanja dijaspore u pozitivnom smislu. Generalni konzulat je spona-most koja će i u narednom periodu raditi na još snažnijem povezivanju naše dijaspore i njene saradnje sa državom Crnom Gorom. Kao i do sada, vrata Generalnog konzulata su širom otvorena za svu našu dijasporu, kako za konzularne usluge, tako i za ideje vezane za nauku, biznis, sport, te povezivanja zainteresovanih sa našim ministarstvima i vladom kako bi se ti projekti realizovali”, kazao je konzul žeran Amer Cikotić.

Kompanija za selidbe “Piece of Cake”, vlasnika Vojina Voja Popovića, jedna je od najpoznatijih u Njujorku. Zapošljavaju preko 1.000 radnika i imaju više od 340 kamiona. Valja istaći da je ova kompanija kao Jugoslavija u malom, Kod Voja rade ljudi iz svih država bivše SFRJ, a najviše ih je iz Crne Gore. Zahvaljujući tome možemo slobodno da kažemo da nekoliko stotina porodica u Crnoj Gori prima pomoć iz SAD jer njihovi članovi rade kod ovog mladog i uspješnog biznismena – Nagradu ispred kompanije je primio menadžer Suad Husović

Skup je održan u ekskluzivnom restoranu “Empire Steak House” na Menhetnu, a pomoć Generalnom konzulatu za organizaciju skupa su pružili sponzori: Ismet Mrkulić, Vasko Nikprelević, Edin Gutić, Ćazim Džaferović i Marina Waiss.

Prisutno je bilo preko 200 iseljenika, a skup je počeo intoniranjem himni Crne Gore i SAD.

Na samom kraju skupa stigao je i ministar pravde Andrej Milović, koji je dobio pohvale od iseljenika vezane za njegov intervju Glasu Amerike i izjave da Crna Gora treba da se vodi sopstvenim i interesima svojih građana i evropskog puta, a ne neke druge države i ne bi trebalo da koristi određene rezolucije da bi relativizovala druge.

Gosti su bili i Damir Šabanović i Jovana Bubanja, naše diplomate iz Misije pri Ujedinjenim nacijama.

Dr Beri i dr Ilka Ceka, naši poznati ljekari koji imaju svoju kliniku na Staten Ajlendu, takođe su prisustvovali proslavi.

Tu su bili i doktori porijeklom iz Gusinja. Anela Bicić, Sejdo i Selma Mulić ne zaboravljaju zemlju svog porijekla i redovno se odazivaju pozivima Generalnog konzulata, a pomažu i svim našim iseljenicima u Njujorku.

Aminu Marković, bivšu reprezentativka Crne Gore u košarci, fotografisali smo pored omiljene zastave. Iako rođena u Bruklinu, Amina nam je svojevremeno kazala da joj jedan od najsrećnijih dana u životu bio kada je dobila poziv da nastupa za reprezentaciju Crne Gore.

Predstavnici veoma uticajne Albansko američke asocijacije Ulcinj, na čelu sa Džemalom Džemom Lanicom, Edonom Alibeguom i Jasminom Novajem, došli su da sa ostalim iseljenicima proslave osamnaestogodišnjicu nezavisnosti, a samo dan kasnije su organizovali istorijski skup – proslavu Dana nezavisnosti Crne Gore u Gradskoj skupštini Njujorka.

Dame su dominirale na skupu. Gdje god se priča o Crnoj Gori u Njujorku tu su Lina, Bosa, Azra, Marija, Vesna…

Na skupu je proslavljen i odlazak u penziju Fehima Redžepagića.

Braća Džef i Džek Sinanaj, vlasnici prelijepog ugostiteljskog objekta, potrudili su se da sve protekne kako treba.

Slavlje je trajalo nekoliko sati, a valja napomenuti da je proslava Dana nezavisnosti u organizaciji Generalnog konzulata već postala tradicija.

Sead Hodžić

Pogledajte foto-galeriju sa proslave Dana nezavisnosti

 

     

    

 

   

   

 

  

UPOZORENJE: SVA PRAVA NA FOTOGRAFIJE ZADRŽANA

Idi na VRH
error: Content is protected !!