Svojevremeno mu je bio uskraćen boravak i zabranjen ulaz u CG, danas je generalni konzul Srbije u Njujorku

Božović je, kako je pisao Radio Slobodna Evropa u oktobru 2022, jedan od 28 stranaca kojima je uskraćen boravak i zabranjen ulazak u Crnu Goru na osnovu podataka Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Božović je 2. decembra 2019. imenovan za ambasadora Srbije u Crnoj Gori ukazom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović postavljen je za generalnog konzula Srbije u Njujorku, objavljeno je u „Službenom glasniku Srbije“.

Vladimir Božović je obavljao funkciju ambasadora u Crnoj Gori, a prije toga u dva navrata bio i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, prenio je “Danas” pisanje RTS-a.

Božović je, kako je pisao Radio Slobodna Evropa u oktobru 2022, jedan od 28 stranaca kojima je uskraćen boravak i zabranjen ulazak u Crnu Goru na osnovu podataka Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

To je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu, Dritan Abazović.

“Tačno je da je Božović jedan od onih kojima je zabranjen ulazak u zemlju, a Agencija (ANB) će narednih dana saopštiti koji su bili razlozi za tu odluku”, kazao je Abazović.

On je tada kazao da im američki partneri u kontinuitetu pomažu, s obzirom da u kontekstu globalnih dešavanja “imaju povećan stepen senzitivnosti prema ruskom uticaju”.

Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je 30. septembra saopštilo da je za 28 stranih državljana, za koje se sumnja da su “nosioci malignog uticaja sprovedenog za interese stranih službi”, uskraćen boravak i zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Zabrana je uslijedila tokom dvodnevne akcije ANB i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koja je rezultirala protjerivanjem šest ruskih diplomata i hapšenjem, pa puštanjem penzionisanog službenika crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vojno politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić kazao je tada za RSE da se u slučaju Crne Gore, članice NATO, podrazumijeva određen nivo odbrambene i bezbjednosne saradnje i preduzimanje mjera, od zaštite informacija do zajedničkog djelovanja.

“Rusija se percipira kao neprijatelj i rusko prisustvo se u tom kontekstu sagledava kao agresivno. Jasno je, kao što se organizuju neke druge zajedničke operativne akcije, da su obavještajne službe uključene u zajednička nastojanja da se istisne ruski uticaj”, rekao je tada Radić.

Komentarišući činjenicu da su prema bivšem ambasadoru Božoviću primijenjene mjere u okviru suzbijanja malignog uticaja Rusije, Radić je rekao da ambasadori ne smiju biti kontroverzne ličnosti.

“Čak i da je savršeno obavljao svoj posao, neki ambasador ne mora biti Božović, ne smije postojati kontroverza kod ličnosti tog profila. On nije političar, on je diplomatski predstavnik. I ako se njegovo ime nađe na listi koja ima svoju političko bezbjednosnu težinu, onda je to završetak mandata”, kaže Radić.

Božović je 2. decembra 2019. imenovan za ambasadora Srbije u Crnoj Gori ukazom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Iako ga je godinu kasnije, novembra 2020, vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića proglasila nepoželjnim i zatražila da napusti Crnu Goru, srpske vlasti su se oglušile o tu odluku, pisao je RSE.

Dva mjeseca kasnije, Vučić je rekao da “nema razloga zašto se ambasador Srbije Vladimir Božović ne bi vratio u Podgoricu”.

I pored smjene vlasti, DPS-ova odluka nije promijenjena. I za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića, izabrane krajem 2020. glasovima proruskog Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Građanskog pokreta URA, ostala je odluka da je Božović nepoželjan.

Ipak, Božović je sve vrijeme redovno boravio u Crnoj Gori prisustvujući brojnim manifestacijama Srpske pravoslavne crkve. Na društvenim mrežama takođe se predstavljao se kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, pisao je RSE.

Foto: Vladimir Božović (Printscreen/Radio televizija Herceg Novi)

Idi na VRH
error: Content is protected !!