Otkrivena spomen ploča Tomi Buzovu: Dao život pokušavajući da spasi Bošnjake iz voza u stanici Štrpci

Početkom 1993. godine Toma Buzov se zatekao u vozu iz koga je, poslije legitimisanja, izvedeno dvadeset putnika bošnjačke nacionalnosti, koji su opljačkani, mučeni, ubijeni i bačeni u Drinu. Toma Buzov je pokušao da spriječi izvođenje Bošnjaka iz voza i time je rizikovao sopstveni život, koji prethodno nije bio ugrožen. Zbog ovog čina i on je odveden iz voza, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno

Opština Novi Beograd postavila je spomen ploču Tomi Buzovu, oficiru bivše JNA u penziji.

Spomen ploča se nalazi na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 42, u kojoj je živio do svoje tragične smrti.

Spomen ploču ovom hrabrom i časnom čovjeku otkrili su Aleksandar Šapić, predsjednik Opštine i unuk pokojnog Tome Buzova, u prisustvu supruge Koviljke Buzov, članova porodice i prijatelja.

Ispred zgrade u kojoj je živio okupio se veliki broj komšija, koji se još sjećaju pokojnog Tome, prenosi portal nadlanu.com.

Početkom 1993. godine, u jeku rata u Bosni, Toma Buzov, putujući iz Beograd prema Baru, zatekao se u vozu iz koga je, poslije legitimisanja, izvedeno dvadeset putnika bošnjačke nacionalnosti, koji su opljačkani, mučeni, ubijeni i bačeni u Drinu. Toma Buzov je pokušao da spriječi izvođenje Bošnjaka iz voza i time je rizikovao sopstveni život, koji prethodno nije bio ugrožen. Zbog ovog čina i on je odveden iz voza, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.
Spomen ploča postavljena je u znak sjećanja na njegov moralni i plemeniti čin.

Na svom Fejsbuk profilu Aleksandar Šapić je naveo da preko 20 godina niko iz ove zemlje se nije sjetio ovog čoveka i njegove porodice.

“Prije dva mjeseca, kad sam saznao da njegova supruga živi i dalje u našoj opštini, obećao sam da ću sve uraditi da bar mi obiljžimo ovo na neki skroman način, shodno našim nadležnostima. Opština Novi Beograd je danas shodno svojim skromnim ovlašćenjima postavila spomen ploču na ulaz gdje i danas živi Tomina porodica”, napisao je, između ostalog, Šapić.

On je u komentarima na svom Fejsbuk profilu još i dodao da postavljanje spomen ploče nema nikakve veze sa izborima, te da je inicijativu pokrenuo Robert Čoban, predsjednik Color Press Grupe

“Početkom marta čitao sam u ‘Vremenu’ tekst Dejana Anastasijevića o Tomi Buzovu, oficiru JNA koji je 1993. vozom Beograd – Bar krenuo u posjetu sinu-vojniku u kasarni u Podgorici kada su na stanici Štrpci ljudi Milana Lukića počeli da skidaju sa voza putnike sa muslimanskim imenima. Tomo je jedini digao glas, i odveli su i njega. Njegova udovica Koviljka nikad više nije čula za njega a decenijama je obijala pragove raznih institucija… U tom tekstu u ‘Vremenu’, izjavila je kako bi bilo lijepo da se bar postavi tabla na zgradu na Novom Beogradu u kojoj je živio. Sjutradan sam imao sastanak u Opštini Novi Beograd i Aleksandru Šapiću dao taj tekst sa zaokruženom Koviljkinom izjavom. Nešto više od mejsec dana kasnije, Šapić je organizovao postavljanje table koju je danas otkrio Tomo Buzov, unuk Tome Buzova, čovjeka koji je životom platio činjenicu što je bilo Čovjek”, napisao je na svom Fejsbuk profilu Robert Čoban.

Foto: Fejsbuk

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!