Udruženja crnogorske dijaspore: Jedini cilj nove vlasti je nestanak Crne Gore

Poručujemo im da Crna Gora nema cijenu i da se sa njenim interesima neće moći igrati. Budu li, kao što su najavili da Crnu Goru pokušaju uvesti u „sve srpski svet”, neka očekuju nikad snažniji odgovor Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, Hrvata, Muslimana i svih ostalih lojalnih građana suverenoj Crnoj Gori! Odgovor će slijediti i za sva druga pitanja koja se tiču crnogorskog nacionalnog interesa, piše u saopštenju

U Crnoj Gori je formirana jednonacionalna i svetosavska vlast koja ideologiju baštini na klefonacionalističkim porivima kreiranim od Srpske pravoslavne crkve, saopštili su iz više udruženja crnogorske dijaspore.

„Asocijacija dijaspore Crne Gore“, „Unija Global USA Montenegro“, „Savez Crnogorskih Asocijacija Njemačke“ i „Monte-Australija Asocijacija“, kao organizacije koje oko sebe okupljaju najveći broj aktivnih udruženja iseljenika iz Crne Gore, kako su naveli, “sa zabrinutošću i zebnjom posmatramo dešavanja u matičnoj nam domovini Crnoj Gori”.

“Smjena vlasti u jednoj državi je demokratski čin koji je ljekovit za svako društvo i kao takav nikome ne pretstavlja niti može predstavljati problem. Promjene vlasti trebaju svako društvo da učine naprednijim, otvorenijim, a nadasve da donesu blagostanje za njegove građane. Međutim, u Crnoj Gori, nažalost, to tako nije. U Crnoj Gori, multietničkoj, multikonfesionalnoj i multikulturalnoj državi, do smjene vlasti je došlo i do promjena, ali nažalost na gore”, navodi se u saopštenju.

Nova vlast, kako su dodali, u Crnoj Gori negira postojanje Crnogoraca, i veliča zločine i zločince koji su svoje ruke okrvavili o nevine žrtve Bošnjaka, Hrvata i Albanaca na prostorima bivše SFRJ.

“Njihova retorika podsjeća na onu iz 90-ih, ali i dešavanja po crnogorskim gradovima. Zbog toga se pitamo da li su ti i takvi u novom naumu da svoj krvavi pir nakon Hrvatske, Bosne i Hercegovinei Kosova nastave i u Crnoj Gori.

Slavlje zbog pobjede i formiranja Vlade je legitimno i za nas ne bi bilo zabrinjavajuće da se slavilo uz nacionalne simbole države Crne Gore. Međutim, slavljenici nose srpske trobojke, sa pokojom dvorskom iz 1910. godine, pokušavajući da istu nametnu kao jedinu validnu.

Ove zastave koje gledamo po ulicama, a koje nose slavljenici, su srpske zastave koje je Srbima nametnuo sultan. Njihove kape šajkače su austrijske vojne kape, pa ih pitamo šta nam svima govori njihova istorija. Dalje, ti isti slavljenici pjevaju veličajući Kosovo i Srbiju, a o Crnoj Gori isključivo uvredljivo. Toliko o namjerama nove vlasti, njihovih sljedbenika i priče da se interesi Crne Gore neće narušiti”, piše u saopštenju.

Udruženja dijaspore dodaju da i iz svega pokazanog posljednjih mjeseci jedini cilj nove vlasti je nestanak Crne Gore, prenosi Portal Analitika.

“Njihova ideologija je fašistička i njeguju tekovine četničkog pokreta koji je bio po svom djelovanju fašistički i zločinački i pokoran okupatorima. Naša ideologija je antifašistička, slobodarska, ponosna, u cijelom svijetu ovjekovječena slavnim 13. julom, naše zastave su ponosne crvene, slobodarske, a njihove uz nametnute od sultana i crne sa mrtvačkim glavama. Njihove parole su “Nož, žica, Srebrenica“ , „Ubij Hrvata da Šiptar nema brata“, “Crnogorci, braćo mrska, klaće vas kama srpska”, a naše “Crna Goro kapljo vode, kolijevko od slobode”, “Ovo je ponosna zemla naša…” Nihovo je otimanje i prisvajanje uz gomilu laži i izmišljotina, a naša je odbrana svega onoga što otimaju i prisvajaju. Njihovo je negiranje svega od prava drugih na ime, jezik, kulturu, postojanje, život, a naše odbrana svih naših posebnosti i dostignuća. Ko je onda ovđe ugrožen”, upitali su iz udruženja crnogorske dijaspore.

Ističu da, kao potomci slavnih antifašista imaju obavezu da se svim demokratskim sredstvima bore protiv, kako ocjenjuju, fašističke vlasti koju u ovom trenutku personifikuje troni pakt Krivokapić- Bečić- Abazović.

“Poručujemo im da Crna Gora nema cijenu i da se sa njenim interesima neće moći igrati. Budu li, kao što su najavili da Crnu Goru pokušaju uvesti u „sve srpski svet”, neka očekuju nikad snažniji odgovor Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, Hrvata, Muslimana i svih ostalih lojalnih građana suverenoj Crnoj Gori! Odgovor će slijediti i za sva druga pitanja koja se tiču crnogorskog nacionalnog interesa”, piše u saopštenju.

Oni su pozvali i Crnogorce da, kako kažu, ostave iza sebe sujete i potrebu da svi budu nekakvi predsjednici i ujedine se u crnogorski blok.

“Formiranje nove, te postojeće minorne partije, ali i one koje su do sada radile više štete nego koristi i zahvaljujući kojima je Srpska pravoslavna crkva “država u državi” neka ne očekuju podršku iseljenika. Dijaspora će podržati samo objedinjen crnogorski suverenistički blok, jer smo ubijeđeni da jedino na taj način može se odbraniti Crna Gora, koja je danas ugrožena više nego ikada”, piše u saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!