Da li će Air Serbia ostati bez aviona i dozvole za letove do Njujorka?

Iako su letovi najavljeni na beogradskom sajmu turizma krajem februara, kada je i počela prodaja karata, letovi do Njujorka još nemaju važeću dozvolu američkih vazduhoplovnih vlasti. Prema važećem, nedavno potpisanom bilateralnom sporazumu između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, američke vazduhoplovne vlasti imaju pregršt osnova da suspenduju važeću dozvolu

Umjesto da predstavi novi avion Air Serbije srpskoj javnosti usred predizborne tišine (u subotu, 23. aprila), kako je prvobitno bilo planirano, državno rukovodstvo se suočava sa scenarijom po kome bi srpski nacionalni avio prevoznik ostao bez letova ka Njujorku.

Kako Aviatica ekskluzivno saznaje, Air Serbia ima ozbiljnih problema sa planiranim letovima za Njujork zbog čega je u ovoj kompaniji zavladalo pravo vanredno stanje.

Iako su letovi najavljeni na beogradskom sajmu turizma krajem februara, kada je i počela prodaja karata, letovi do Njujorka još nemaju važeću dozvolu američkih vazduhoplovnih vlasti.

Dozvola je izdata, ali uz obavezan uslov da će važiti samo ako TSA izda pozitivno mišljenje o bezbjednosti na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Ovo nadzorno tijelo je boravilo u Beogradu i provjerilo aerodrom i donijelo zaključak “da se kreće u dobrom smjeru”, što znači da još nije stigao na cilj, odnosno da uslovi nisu ispunjeni, ali da će najvjerovatnije biti. Svi domaći mediji su, međutim, prenijeli kako je to već gotova stvar, isto kao i kada je izdata dozvola, iako je u njoj jasno istaknuto “da važi ako…”

Prema važećem, nedavno potpisanom bilateralnom sporazumu između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, američke vazduhoplovne vlasti imaju pregršt osnova da suspenduju važeću dozvolu.

DOZVOLA ZA SAD NA KORAK DO PONIŠTENJA

Kako je Aviatica saznala od izvora iz kompanije, koji je direktno upućen u ovu problematiku, dozvola za SAD je na korak do poništenja. Glavni razlog je taj što iz srpske nacionalne avio kompanije odbijaju da američkim vlastima dostave Sporazum koji je Vlada Republike Srbije potpisala sa avio kompanijom Etihad Airways. Amerikanci traže ovaj Sporazum da bi provjerili ko zapravo ima efektivnu kontrolu nad kompanijom. Prema potpisanom Sporazumu, uslov da jedna kompanija bude prihvaćena kao ovlašćena za obavljanje letova je da je ta kompanija u većinskom vlasništvu domaćeg kapitala i da je efektivna kontrola u rukama tog istog domaćeg kapitala. U slučaju Air Serbie je to pod velikim znakom pitanja, pošto sve konce upravljanja vuče arapski manjinski vlasnik.

Drugi ogroman problem je ugovor koji Air Serbia ima sa avio prevoznikom Jet Airways o najmu aviona Airbus A330 kojim bi se obavljao saobraćaj. U ovom ugovoru su Amerikanci otkrili nekakve nepravilnosti zbog čega je zahtijevana njegova detaljna provjera, kaže izvor Aviatice.

PROBLEM SA AVIONOM ZA LET DO AMERIKE

Avion koji se trenutno farba u Abu Dabiju u boje Air Serbije, je trebalo da već bude završen i isporučen u Beograd, ali se to još nije desilo. Air Serbia je prvo odložila promotivni let sa 4. maja na 14. maj, a prema još nepotvrđenoj informaciji, taj let će biti obavljen tek početkom juna. Informacija koja je poznata u vazduhoplovnim krugovima, ali koju predstavnici Air Serbije kriju od javnosti, je da je vlasnik aviona, indijski Jet Airways, izrazio želju da taj avion koristi za sopstveni saobraćaj. Avion je tek nakon diplomatske intervencije kod Arapa potvrđen Air Serbiji, ali samo na period od nekoliko mjeseci, dok se ne nađe drugo rješenje. U kompaniji je zbog toga zavladala totalna panika, a Etihad im je čak nudio jedan svoj avion Airbus A330, koji duže vrijeme stoji u hangaru jer, kako je Aviatici rečeno, ima “problem sa statikom”.

Uprkos brojnim problemima i nedostatku bezuslovne dozvole za letove (u rezervacionim sistemima još stoji napomena “subject to government approval”), Air Serbia prodaje karte kršeći Zakon o zaštiti potrošača. Na ovaj način ona svoje putnike dovodi u ozbiljnu zabludu nudeći im uslugu koju nije u mogućnosti da isporuči. Na pitanje koje je sajt aviatica.rs uputio Direktoratu civilnog vazduhoplovstva da li bi Air Serbia trebalo da snosi kakve posljedice zbog toga što prodaje karte za letove bez dobijene dozvole, nije stigao odogovor. Iz Direktorata su tada rekli da će na njihovo pitanje odgovoriti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure. Ni poslije dva mjeseca odgovor nije stigao. Air Serbia odavno već ne dostavlja nikakve odgovore na njihova pitanja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!