Kako se Risto Ratković “vratio” u rodnu kuću u Bijelom Polju: Pogledajte sjajnu emisiju RTCG-a “Svjedoci vremena”

Đoko Ratković je bio jedan od najbogatijih trgovaca u bjelopoljskom kraju, u dalekoj periferiji Osmanskog carstva pred kraj 19. i početkom 20. vijeka. U podneblju koje će njegov sin Risto, tvorac prvog crnogorskog modernog romana, zauvijek nositi sa sobom, ali u koje se neće često, ni rado vraćati, Ristov “Nevidbog” imao je zanimljivu, i na momente burnu istoriju

Đoko Ratković je svoj trgovački posao uspješno vodio uprkos činjenici da se prostor Bijelog Polja iz viševjekovne provincije Osmanskog carstva za svega par decenija našao na tromeđi tri države, u svakom smislu veoma različite.

Pouzdan znak trgovinskog uspjeha Đoka Ratkovića bila je kuća koju je sagradio za sebe i porodicu – suprugu Hristinu, sinove Mila, Krsta, Rista i ćerku Marušu. Kuća se nalazila u donjem dijelu varoši, sa pogledom na Lim i Obrov. Imala je sve ono što je asociralo na bogatstvo i raskoš po mjerilima tog doba.

Puna magaza u mirnodopskim uslovima garantovala je mir i blagostanje. U smutnim ratnim godinama mogla je dovesti u opasnost, ali i sačuvati glavu domaćinu i živote porodici. Iako je autentičnih istorijskih podataka malo, po navodima iz Ratkovićevog romana “Nevidbog”, koji sadrži brojne autobiografske elemente, nešto slično se desilo i sa Đokom Ratkovićem i njegovom porodicom.

U burnim vremenima, početkom 20. vijeka, Đokovo bogatstvo se urušilo.

Bolest je odnijela ćerku, zatim i suprugu, a sinovi su se otisnuli u bijeli svijet.

Kuća je prodata. Narednih decenija mijenjala je vlasnike i od vremena i nevremena lagano se urušavala.

Sredinom prošlog vijeka, Opština je otkupila ruinirani dom Ratkovića, ali su do njegove rekonstrukcije prošle decenije.

Pogledajte emisuju “Svjedoci vremena” urednika Siniše Adamovića u kojoj su mu sagovornici bili prof. dr Rifat Alihodžić, istoričar Edin Smailović i Kemal Musić, direktor JU “Ratkovićeve večeri poezije”.

Izvor: RTCG – emisija “Svjedoci vremena”

Foto: Printscreen/RTCG

Risto Ratković: Pjesnik koji je odbacio pušku

Idi na VRH
error: Content is protected !!