Bivši Obamin savjetnik rekao da je još palestinske djece trebalo da bude ubijeno (VIDEO)

Takođe je prijetio da će iskoristiti svoje veze u Vladi kako bi poslao egipatsku tajnu policiju Mukhabarat protiv prodavca, kojeg optužuje da je “terorista”. “Mukhabarat u Egiptu će doći po tvoje roditelje. Voli li tvoj otac svoje nokte? Vadiće mu ih jedan po jedan”, govori Seldowitz smiješeći se. Čuje se kako ga prodavac više puta moli da ode i govori mu da ne govori engleski. Seldowitz odgovara da to što prodavac ne govori engleski jezik pokazuje da je “neznalica”

Bivši visoki američki zvaničnik suočava se sa kritikama nakon što je uznemiravao prodavača halal hrane u New Yorku.

Stuart Seldowitz, koji je ranije bio zamjenik direktora Kancelarije za Izrael i palestinska pitanja Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, snimljen je kako se ruga i prijeti prodavaču na Manhattanu. Usred rasprave oko rata u Gazi, rekao je sagovorniku da više palestinske djece treba da umre, piše Al Jazeera.

“Ako smo ubili 4.000 palestinske djece, to nije bilo dovoljno”, mirno kaže Seldowitz u jednom razgovoru snimljenom na videu i objavljenom na platformi X.

U drugim razmjenama mišljenja, iznio je klevete protiv poslanika Muhammeda.

Takođe je prijetio da će iskoristiti svoje veze u Vladi kako bi poslao egipatsku tajnu policiju Mukhabarat protiv prodavca, kojeg optužuje da je “terorista”.

“Mukhabarat u Egiptu će doći po tvoje roditelje. Voli li tvoj otac svoje nokte? Vadiće mu ih jedan po jedan”, govori Seldowitz smiješeći se.

Čuje se kako ga prodavac više puta moli da ode i govori mu da ne govori engleski. Seldowitz odgovara da to što prodavac ne govori engleski jezik pokazuje da je “neznalica”.

“Trebao bi da naučiš engleski, pomoći će ti kad te deportuju natrag u Egipat, a Mukhabarat bude htio da razgovara s tobom”, rekao je prodavcu s osmijehom.

Seldowitz je, navodno, imao zapaženu karijeru u State Departmentu. Služio je u Upravi za Južnu Aziju Savjeta za nacionalnu bezbjednost, pod tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom, a zatim je postao šef vanjskih poslova u njujorškoj lobističkoj kompaniji Gotham Government Relations, navodi se u saopštenju za medije kompanije objavljenom 2022.

Bivši diplomata je za The New York Times priznao da se naljutio na prodavca s Manhattana i rekao stvari zbog kojih “vjerovatno (žali)”. Tvrdio je da ga je prodavac razbjesnio nakon što je izrazio simpatije prema palestinskoj grupi Hamas, iako nijedan video ne pokazuje da prodavac pominje tu grupu.

“Poprilično sam se uznemirio i rekao sam mu stvari za koje, retrospektivno, vjerovatno žalim”, rekao je Seldowitz. “Umjesto da se fokusiram na njega i ono što je rekao, otišao sam na vrijeđanje njegove vjere i tako dalje.”

Seldowitz je tvrdio da nije islamofob, rekavši da ima mnogo muslimanskih i arapskih kolega koji bi mogli garantovati za njega.

Iz Gothama su u utorak saopštili da su prekinuli sve veze sa Seldowitzom i izbrisali njegov profil sa svoje web stranice. Izvršni direktor kompanije David Schwartz rekao je da je “lično ogorčen i uvrijeđen” Seldowitzevim “oholim” jezikom i ponudio se da pravno zastupa dobavljača hrane “pro bono”.

Ovaj incident ističe jačanje napetosti na globalnom nivou i u SAD-u zbog 47-dnevnog rata u Gazi, u kojem je ubijeno najmanje 14.100 Palestinaca, od kojih su više od trećine djeca.

Od 7. oktobra u New Yorku, koji ima veliku muslimansku i jevrejsku populaciju, održavaju se česti proizraelski i propalestinski protesti.

Foto: Stuart Seldowitz (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!