WSJ: Tramp će vjerovatno podržati ratifikaciju Protokola, Putina Crna Gora zanima zbog luke na Jadranu

Dopisnik Vol strit žurnala, Sohrab Ahmari, kazao je da bi Crna Gora Putinu mogla da punudi luku na Jadranu. “Takođe, ukoliko se priključi NATO-u onda čitav zapadni Mediteran postaje čvrst blok NATO zemalja, protežući se od Italije do Turske. Tako da se zbog ovih razloga, zbog istorijskih veza Rusije sa Balkanom i Crnom Gorom, kao i investicija koje su tamo uložili, Rusi se oštro protive”, pojasnio je Ahmari

Vladimir Putin (Foto: Youtube/Printscreen)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa vjerovatno će podržati ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, što će biti veliki test novog američkog pristupa Rusiji, smatra dopisnik Vol strit žurnala (Wall Street Journal – WSJ), Sohrab Ahmari.

Kako je saopšteno iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, u informativnom programu Vol strit žurnala Crna Gora je bila tema u stalnoj rubrici pod nazivom mišljenje, a Ahmari je iznio stav na osnovu intevjua sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Ahmari je kazao da proces pristupanja Crne Gore NATO-u ide naprijed.

Kako je podsjetio, prošle godine su svi ministri spoljnih poslova NATO zemalja jednoglasno odobrili prijem, pišu “Vijesti”.

“Dakle, sljedeći korak je da individualno svi parlamenti trenutnih država članica ovo ratifikuju. Većina parlamenata je to već obavila, tako da je sada ključno da ovo dođe na red u Senatu”, naveo je Ahmari.

Prema njegovim riječima, Senat je ranije ove godine usvojio rezoluciju kojom se podržava ratifikacija Protokola, ali to sada treba da ide na plenum Senata i pomoglo bi ukoliko bi Trampova administracija to podržala.

“I ključno je znati da je izašao tekst u Politiku (Politico, jedan od najuticajnijih medija o amerčkoj politici), koji se zasniva na anonimnom izvoru, pa mu se ne može previše vjerovati, ali, prema njemu, general Flin /Fynn/, novi savjetnik za nacionalnu bezbjednost, je savjetovao Trampu da podrži prijem Crne Gore”, podsjetio je Ahmari.

Donald Tramp (Foto: Youtube/Printscreen)

“Kada se radi o Crnoj Gori, ako je ova priča tačna, vjerovatno je da će Trampova administracija dati podršku. To će biti veliki test novog američkog pristupa Rusiji – da li će Trampova administracija biti čvrsto na strani ratifikacije”, naveo je Ahmari.

On je dodao da je Crna Gora pretposljednja od bivših jugoslovenskih republika koja je stekla nezavisnost 2006. godine i maltene odmah nakon što se razišla sa Srbijom i postala nezavisna država otpočela proces zapadne integracije, idući u pravcu pristupanja Evropskoj uniji i počinjući da traži pristupanje NATO-u.

Kako je kazao, Crna Gora je na tom putu bila ohrabrena od evropskih vlada i od sukcesivnih američkih administracija, jer to Amerika tada promovisala, i još promoviše – da su vrata NATO-a otvorena za demokratije koje ispunjavaju uslove za pristupanje.

“I, tako demokratski izabrana vlada, nesavršena, ali ipak demokratska vlada, krenula je u pravcu pristupanja NATO-u i taj proces sada ide naprijed”, ocijenio je Alhmari.

Na pitanje zašto je predsjednik Rusije Vladimir Putin zabrinut oko Crne Gore, Ahmari je ukazao da je u pitanju država od 620.000 ljudi, čije oružane snage broje oko dvije hiljade ljudi.

“Majušna je, tako da ne stvara nikakvu prijetnju Rusiji. Ali ono što bi ona mogla da ponudi Vladimiru Putinu jeste luka na Jadranu. Takođe, ukoliko se priključi NATO-u onda čitav zapadni Mediteran postaje čvrst blok NATO zemalja, protežući se od Italije do Turske. Tako da se zbog ovih razloga, zbog istorijskih veza Rusije sa Balkanom i Crnom Gorom, kao i investicija koje su tamo uložili, Rusi se oštro protive”, pojasnio je Ahmari.

On je rekao da premijer Duško Marković, u intervjuu, za pokušaj zauzimanja parlamenta od anti-NATO i proruskih snaga nije htio da okrivi Kremlj.

“Ali je rekao da ruske obavještajne strukture stoje iza ovog pokušaja”, dodao je Ahmari.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!