Izraelski ministar: “Izrael više ne može prihvatiti postojanje Gaze, Palestinci bi trebali otići…”

“Pozdravljam inicijativu dobrovoljnog iseljavanja Arapa iz Gaze u zemlje širom svijeta. To je pravo humanitarno rješenje za stanovnike Gaze i cijele regije nakon 75 godina izbjeglištva, siromaštva i opasnosti. Država Izrael više neće moći prihvatiti postojanje neovisnog entiteta u Gazi”, rekao je ministar financija Bezalel Smotrich.

Izraelski ministar kaže da Izrael više ne može prihvatiti postojanje Gaze, poziva na ‘dobrovoljno iseljavanje’

Visoki član vlade Benjamina Netanyahua rekao je u utorak da Gaza ne može preživjeti kao nezavisni entitet i da bi Palestinci koji naseljavaju to područje trebali pristati na “dobrovoljnu emigraciju” i otići u druge zemlje.

“Pozdravljam inicijativu dobrovoljnog iseljavanja Arapa iz Gaze u zemlje širom svijeta. To je pravo humanitarno rješenje za stanovnike Gaze i cijele regije nakon 75 godina izbjeglištva, siromaštva i opasnosti. Država Izrael više neće moći prihvatiti postojanje neovisnog entiteta u Gazi”, rekao je ministar financija Bezalel Smotrich, prenosi Jutarnji list. 

Reuters izvještava da je Smotrich, koji je na čelu jedne od vjerskih nacionalističkih stranaka u Netanyahuovoj koaliciji, govorio nakon poziva dvojice članova izraelskog parlamenta koji su u uvodniku Wall Street Journala napisali da bi zapadne zemlje trebale prihvatiti obitelji iz Gaze koje su izrazile želju za preseljenjem.

Komentari Smotricha reflektiraju strahove u cijeloj regiji da Izrael želi istjerati Palestince iz Gaze, te tako ponoviti masovno raseljavanje Palestinaca kada je stvoren Izrael 1948. godine,

komentaru za Wall Street Journala, dva člana Kneseta, Danny Danon iz Likuda, bivši veleposlanik u UN-u, i Ram Ben Barak iz Yesh Atida, bivši zamjenik direktora Mossada, rekli su:

“Imperativ je da međunarodna zajednica istraži potencijalna rješenja za pomoć civilima zahvaćenim krizom. Jedna od ideja je da zemlje širom svijeta prihvate ograničen broj obitelji iz Gaze koje su izrazile želju za preseljenjem. Evropa ima dugu povijest pomaganja izbjeglicama koje bježe od sukoba. Članovi međunarodne zajednice mogu surađivati kako bi osigurali jednokratne pakete financijske potpore stanovnicima Gaze koji su zainteresirani za preseljenje kako bi pomogli s troškovima i olakšali privikavanje izbjeglica na njihove nove zajednice”, napisali su.

SRUŠEN SPOMENIK

Oklopni buldožer IDF porušio je spomenik nekadašnjem palestinskom lideru Jaseru Arafatu na Zapadnoj obali.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se takozvani plišani meda IDF kako ruši ulaznu kapiju izbegličkog kampa Tulkarem na Zapadnoj obali, ali i spomenik podignut na ulazu.

Idi na VRH
error: Content is protected !!