Njemačka mijenja pravila: Ko hoće azil, moraće da radi

U dokumentu premijera saveznih pokrajina, koje su odgovorne za smještaj i brigu o izbjeglicama, traži se takođe mogućnost uvođenja bonova za hranu i potrepštine umjesto novca. Mnogi političari traže uvođenje ovakvog sistema jer vjeruju da bi to smanjilo podsticaje za izbjeglice, koje velikom većinom biraju Njemačku kao konačno odredište nakon dolaska u Evropsku uniju, upravo zbog atraktivnih socijalnih povlastica

Njemačka planira da uvede radnu obavezu koju će imati podnosioci zahtjeva za azil, javljaju njemački mediji.

“Trenutna pravila moraju biti promijenjena kako bi se uvela obaveza rada za podnosioce zahtjeva za azil odmah nakon dolaska iz prihvatnih centara u smještaje u gradove”, stoji u dokumentu koji bi premijeri saveznih pokrajina nakon sjednice u četvrtak trebalo da pošalju saveznoj vladi.

U dokumentu se nadalje navodi kako je, s obzirom na trenutni nedostatak radne snage, nedopustivo da mnoge izbjeglice i podnosioci zahtjeva za azil ne stoje na raspolaganju tržištu rada, piše Fenix magazin.

“Čekanje na kurseve jezika i integracije ne smije više da bude izgovor za odlaganje integracije u tržište rada”, stoji u dokumentu koji, prema navodima Augsburger Allgemeine Zeitunga, podržavaju i one savezne pokrajine u kojima je na vlasti vladajuća Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD).

Nova regulativa bi gradovima i opštinama omogućila slanje podnosilaca zahtjeva za azilom i izbjeglica na društveno koristan rad.

BONOVI ZA HRANU UMJESTO NOVCA?

U dokumentu premijera saveznih pokrajina, koje su odgovorne za smještaj i brigu o izbjeglicama, traži se takođe mogućnost uvođenja bonova za hranu i potrepštine umjesto novca.

Mnogi političari traže uvođenje ovakvog sistema jer vjeruju da bi to smanjilo podsticaje za izbjeglice, koje velikom većinom biraju Njemačku kao konačno odredište nakon dolaska u Evropsku uniju, upravo zbog atraktivnih socijalnih povlastica.

Između ostalog se želi spriječiti i odliv gotovine, koju mnoge izbjeglice šalju u zemlje porijekla, piše “Blic”.

“Uvođenjem novčane karte za hranu i robu bi se spriječio odliv novca u inostranstvo”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tiringije Georg Maier.

Politika prema useljenicima je postala jedna od najvažnijih tema u Njemačkoj, što pokazuje i uspjeh desno-populističkog AfD-a. Do kraja godine broj izbjeglica u Njemačkoj bi mogao da dosegne rekordne brojke iz godina izbjegličke krize 2015/2016. godine.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!