Čuvena priča iz vremena Olimpijade: Kako je Kirk Daglas u Sarajevu pojeo najskuplje ćevape

Novine izvještavaju da je 48 sati nakon incidenta inspekcija zatvorila restoran „Una“, vlasnika Fahrudina Šehića, nakon što je glumcu i njegovom društvu naplaćeno deset puta viša cijena. Iz teksta saznajemo da su zbog istog prekršaja, tj. naplaćivanja viših cijena gostima, zatvorena još tri kafića u Sarajevu

Slavni holivudski glumac Kirk Daglas, koji je preminuo 2020. godine, dobro je upamtio Sarajevo, koje je posjetio tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, a bio je i prijatelj s Titom.

SARAJEVSKI MANGUPI

No, ono što je posebno ostalo upamćeno iz vremena njegovog boravka u Sarajevu je njegov odlazak na ćevape koji će rezultirati vjerovatno najskuplje plaćenom porcijom tada. Naime, Daglasu je porcija ćevapa naplaćena po deset puta višoj cijeni od stvarne.

“Onda se neki sarajevski mangup sjeti da za*ebe Kirka Daglasa”, prisjetio se Goran Bregović u emisiji „Robna kuća“ na RTS-u jednom prilikom.

Foto: Društvene mreže

“Naplatili su mu u to vrijeme nevjerovatnih 100 dolara za ćevapčiće” prisjetio se u istoj emisiji Raka Marić, menadžer benda „Bijelo dugme“.

DRŽAVA NA DJELU

“Oni jadni misle da su to ovce, pa se sjetio u nekom lijevom restoranu da mu naplati deset puta više”, dodao je Bregović.

“To ti je skandal bio. Kako je mogao da skrnavi gostoprimstvo Sarajlija”, kazao je Marić, a Bregović je dodao da su taj restoran odmah nakon toga zatvorili, piše “Avaz”.

To se upravo i desilo, potvrđuje sarajevska štampa iz tog vremena. Naime, novine izvještavaju da je 48 sati nakon incidenta inspekcija zatvorila restoran „Una“, vlasnika Fahrudina Šehića, nakon što je glumcu i njegovom društvu naplaćeno deset puta viša cijena. Iz teksta saznajemo da su zbog istog prekršaja, tj. naplaćivanja viših cijena gostima, zatvorena još tri kafića u Sarajevu.

Osim što je lijepo prisjetiti se vremena kada je Sarajevo bilo centar svijeta, na ovom primjeru lijepo se podsjetiti i činjenice da je to bilo i vrijeme kada su postojali i država i zakon.

OSKAR ZA ŽIVOTNO DJELO

Daglas je 1996. godine dobio počasnog Oskara za životno djelo. Daglas je rođen 9. decembra 1916. godine kao Isur Danijelovič u Amsterdamu, Njujork, kao sin Brine Berte, rođene Sanglel, i Heršela Harija Danijeloviča, biznismena. Popularnom glumcu Majklu Daglasu je bio otac.

Najvažnija filmska ostvarenja su mu „20.000 Leagues Under the Sea“ (1954), „Lust for Life“ (1956), „Paths of Glory“ (1957), „Gunfight at the O.K. Corral“ (195.), „The Vikings“ (1958), „Spartacus“ (1960), „Lonely Are the Brave“ (1962), „Seven Days in May“ (1964), „The Heroes of Telemark“ (1965), „Saturn 3“ (1980) i „Tough Guys „(1986).

Umro je 5. februara 2020. u 104. godini.

Glavna fotografija: YouTube/Printscreen

Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!