Skupština nije izabrala sudije Ustavnog suda

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović kazala je da ishod glasanja pokazuje da nijedan kandidat za sudiju nije dobio podršku kvalifikovane većine i da Ustavni odbor mora da ponovi cijelu proceduru prijavljivanja i izbora kandidata

Poslanici crnogorskog parlamenta nijesu izabrali sudije Ustavnog suda. Glasaće i o izmjenama Zakona o predsjedniku. Sjednici ne prisustvuju poslanici DPS-a, SD-a i dio poslanika SDP-a. Prije rasprave o sudijama Skupština je, glasovima većine, usvojila Zakon o popisu.

Za izbor Snežane Armenko za sudiju Ustavnog suda glasalo je 45 poslanika, dva su bila protiv, čime nije izabrana na tu funkciju. Za Iliju Vukčeviča glasalo je 42 poslanika, za Jadranku Novaković glasalo je 42 poslanika, a i za Jelenu Ružičić isto toliko. Time nijesu izabrane sudije Ustavnog suda.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović kazala je da ishod glasanja pokazuje da nijedan kandidat za sudiju nije dobio podršku kvalifikovane većine i da Ustavni odbor mora da ponovi cijelu proceduru prijavljivanja i izbora kandidata.

Poslanica BS-a Kenana Strujić Harbić kazala je da je poražena Crna Gora i da je očitio da postoji jasna volja da se eliminišu kandidati iz bošnjačkog naroda.

Šef kluba DF-a Slaven Radunović kazao je da to nije tačno, te da neprijatelji Bošnjaka nijesu u DF-u već su neprijatelji Bošnjaka oni koji ih iseljavaju i pljačkaju.

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović kazala je da pozdravlja inicijativu da se dođe do kompromisa, ali da treba imati u vidu da je već održan niz sastanaka, i da se nije došlo do kompromisa.

“Očito da kod najvećeg opozicionog kluba nema volje da se dođe do dogovora”, rekla je Đurović, prenosi rtcg.me.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić zatražio je da se zakaže sjednica Kolegijuma predsjednika parlamenta, da se glasanje odloži i da se opet otvori rasprava o Zakonu o predsjedniku i izboru ustavnih sudija.

“Ovo je veoma važno pitanje”, rekao je Mustafić.

Poslanik SDP-a Adnan Striković koji je ušao u salu zbog proceduralne reakcije kazao je da SDP smatra da nijesu ispunjeni politički uslovi za glasanje sudija Ustavnog suda.

“U tom smislu podrazumijevamo da treba da nastavimo da razgovaramo. SDP predlaže da se sada ne glasa o sudijama Ustavnog suda, da se povučemo, nađemo kompromis i da SDP glasa možda i za više od jednog sudije i da razgovaramo o prijevremenim parlamentarnim izborima”, kazao je on.

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović kazala je da cijeni predlog, ali ne vidi ništa novo.

“Zaista nisam sigurna da ima dovoljno volje da se to riješi danas. Žao mi je što naročito vi u opoziciji nijeste pokazali volju”, rekla je ona.

Poslanik URA Miloš Konatar kazao je da danas u Crnoj Gori nema važnijeg pitanja.

“Meni je žao što svi poslanici danas nijesu prisutni i što ne poštuju preporuku međunarodnih partnera. Žao mi je što poslanici opozicije nijesu prihvatili moju ponudu da kompletiramo sudije Ustavnog suda”, rekao je Konatar.

Poručio je da još imaju vremena da uđu i da glasaju za sudije Ustavnog suda.

Prije rasprave o sudijama Skupština je, glasovima većine, usvojila Zakon o popisu.

Protiv su bila tri poslanika BS-a, a jedan uzdržan. Glasanju nijesu prisustvovali poslanici DPS-a, SD-a i SDP-a.

Predlog zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola nije prihvaćen u načelu. Za je glasalo osam poslanika, 22 protiv, dok je njih 15 bilo uzdržano.

U načelu je, sa 45 glasova za prihvaćen Predlog zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao da će parlamentarna većina izglasati izmjene Zakona o predsjedniku jer je to put za izlazak iz krize.

Glasanje za sudije Ustavnog suda bilo je predviđeno za 28. novembar, ali je na zahtjvev DPS odgođeno kako bi partije pokušale da se dogovore u vezi sa izborom sudija u eventulanog kompletiranja Ustavnog suda.

Ustavni odbor za sudije je predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić, a za njihov izbor potrebna je tropetinska podrška, odnosno 49 glasova poslanika.

U prvom krugu nijedan od četiri kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Ustavni sud, od ukupno sedam, trenutno ima troje sudija i nema kvoruma za donošenje odluka.

Foto: Printscreen

Idi na VRH

error: Content is protected !!