Ayda i Vanja iz bivše Jugoslavije traže Amerikanku koja im je pomogla: 90-ih im dala 100 dolara i zlatne minđuše… (VIDEO)

Ayda i Vanja letjele su iz Amsterdama u Twin Cities. U avionu su sjedile do dvije, pretpostavljaju, stanovnice Minnesote i s njima podijelile svoju priču. 17-godišnja Vanja rekla je kako su djevojke iz Jugoslavije, zbog rata, pobjegle u Mađarsku, pa su nakon nekog vremena iz Budimpešte krenule u SAD. Tada 12-godišnja Ayda nije znala engleski, ali je jednoj od žena pomogla oko pletenja…

Sestre Ayda i Vanja Zugay krajem 90-ih s prostora bivše Jugoslavije izbjegle su u Ameriku , a sada pokušavaju da pronađu nepoznatu ženu koja im je nesebično pomogla.

Naime, Ayda više od 20 godina čuva kovertu koju joj je dala žena na letu prema SAD-u. Ona i sestra su morale da obećaju kako je neće otvoriti dok ne siđu s aviona.

Tokom leta, Ayda i Vanja su podijelile svoju priču s nepoznatom ženom i njenom prijateljicom. Ispričale su kako su zbog rata pobjegle u Mađarsku, pa su nakon nekog vremena iz Budimpešte krenule u SAD. Tada 12-godišnja Ayda nije znala engleski, ali je jednoj od žena pomogla oko pletenja, zbog čega ih je nagradila.

“Za djevojke iz Jugoslavije, žao mi je što je bombardovanje vaše zemlje prouzrokovalo vašoj porodici toliko problema. Nadam se da će vaš boravak u Americi biti siguran i srećan za vas. Dobro došle u Ameriku. Molim vas, neka vam ovo pomogne”, pisalo je na omotnici, a unutra se nalazila novčanica od 100 dolara i zlatne minđuše.

Ayda kaže kako su se ona i sestra zagrlile kad su vidjele minđuše i novac koji im je pomogao da kupuju hranu cijelo ljeto.

Ayda dodaje kako je kasnije pokušala da sazna ko je žena koja im je pomogla. Zvala je hotele, turističke kompanije, razgovarala je s novinarima i objavila fotografiju omotnice na Redditu. No, zasad, kaže, ništa nije pronašla. Njihovu priču sada je objavio i CNN.

Ayda kaže kako joj je velika želja da pronađe tu ženu, naročito jer je danas jako puno izbjeglica u svijetu, te pokaže kako im bilo kakav lijep gesta može pomoći i olakšati.

“Pomalo gubim nadu, ali neću odustati”, zaključila je Ayda, piše CNN, a prenosi Index.

Foto: Facebook

Idi na VRH
error: Content is protected !!