Palestinska tinejdžerka ubijena u akciji izraelske vojske na Zapadnoj obali

Šesnaestogodišnja Jana Zakarna pogođena je metkom u glavu na krovu kuće u jeku sukoba koji su izbili u njenoj četvrti nakon upada izraelske vojske

Palestinska tinejdžerka ubijena je u noći na ponedjeljak prilikom intervencije izraelske vojske u Jeninu, dijelu okupirane Zapadne obale koje je ishodište nasilja posljednjih mjeseci, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Šesnaestogodišnja Jana Zakarna pogođena je metkom u glavu na krovu kuće u jeku sukoba koji su izbili u njezinoj četvrti nakon upada izraelske vojske, prenosi agencija Wafa.

Palestinski Crveni polumjesec navodi da je troje Palestinaca povrijeđeno.

Tinejdžerka je pronađena mrtva nakon povlačenja izraelske vojske koja je saopštila da će “istražiti taj incident”.

Sukobi u Jeninu između izraelske vojske i naoružanih Palestinaca su izbili nakon hapšenja troje ljudi za koje izraelska strana vjeruje da su bili umiješani u nedavne terorističke aktivnosti.

“Tokom operacije, osumnjičeni su bacali eksplozive i otvorili jaku paljbu na vojnike. Vojnici su uzvratili u smjeru naoružanih osumnjičenika”, saopštila je izraelska vojska.

Jenin, uporište naoružanih palestinskih frakcija, česta je meta racija izraelske vojske. U tom gradu, u sukobima dviju strana, ove godine je poginulo više od 40 Palestinaca, među kojima i novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Od početka godine je u Izraelu, Jerusalemu i na Zapadnoj obali u sukobima poginulo 150 Palestinaca i 26 Izraelaca, piše Al Jazeera.

Foto: Jana Zakarna (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!