Lionel Mesi potpisao milionski sponzorski ugovor s Ministarstvom turizma Saudijske Arabije

Ponajbolji svjetski fudbaler mogao bi se naći u zanimljivom sukobu interesa. Naime, Lionel Mesi je nedavno potpisao sponzorski ugovor s Ministarstvom turizma Saudijske Arabije i obvezao se na promociju te države. Naravno da detalji samog ugovora nisu dostupni, ali špekuliše se da bi on mogao biti vrijedan oko 30 miliona eura. Zbog klauzula o povjerljivosti, nije poznata dužina trajanja ugovora, ni koliko će puta Mesi posjetiti Arabiju

Domaćinstvo najveće svjetske smotre fudbala za osam godina želi naftom bogata Saudijska Arabija. S obzirom na to da se predsjednik FIFA Đami Infantino osjeća vrlo ugodno u tom dijelu svijeta, i tu kandidaturu treba shvatiti vrlo ozbiljno, prenosi SN.

SUKOB INTERESA

Ponajbolji svjetski fudbaler mogao bi se naći u zanimljivom sukobu interesa. Naime, Lionel Mesi je nedavno potpisao sponzorski ugovor s Ministarstvom turizma Saudijske Arabije i obvezao se na promociju te države. Naravno da detalji samog ugovora nisu dostupni, ali špekuliše se da bi on mogao biti vrijedan oko 30 miliona eura. Zbog klauzula o povjerljivosti, nije poznata dužina trajanja ugovora, ni koliko će puta Mesi posjetiti Arabiju.

Prema podacima “Forbesa”, Mesi je u prošloj godini zaradio više od 115 miliona eura kroz prihode od fudbalera i sponzorstava, a posao sa Saudijcima definitivno je najkontroverzniji od svih njegovih poslovnih aranžmana.

Njegovi predstavnici nisu željeli da komentarišu mogući sukob interesa zbog činjenice da će kao “ambasador dobre volje” UNICEF-a promovisati državu uključeni u rat u Jemenu u kojem je život izgubilo 10.000 djece. Na novinarske upite nije odgovorio ni UNICEF.

Osim toga, u Saudijskoj Arabiji stvari ne stoje baš najbolje po pitanju ljudskih prava i sloboda. Štaviše, stanje je dosta lošije nego u ovih dana toliko prozivanom Kataru, piše “Avaz”.

JE LI MESI SKLOPIO UGOVOR S VRAGOM?

Drugi je problem vezan uz domaćinstvo Mundijala za osam godina. Teško je, naime, očekivati da Mesijev ugovor sa Saudijcima neće imati veze s njihovom kandidaturom za domaćina SP-a.

S druge strane, Argentinci se ne uzbuđuju previše. Dok se dio evropskih novinara pita “je li Mesi sklopio ugovor s vragom”, kako, na primjer, piše “The Athletic”, u svojoj domovini napadač PSG-a i dalje ima status božanstva kojeg se vrlo, vrlo rijetko kritikuje, a njegovi se poslovni potezi u pravilu ne propitkuju.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine igraće se u SAD-u, Kanadi i Meksiku, dok će domaćin Mundijala 2030. godine biti izabran na 74. kongresu FIFA-e koji će se održati 2024. godine.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!