Refik (Sijarić) Akova: Bjelopoljac koji je silom prilika odselilo u Tursku gdje je postao poznati političar i humanista (VIDEO)

Rođen je u bjelopoljskom selu Negobratina. Bio je dijete kada je sa porodicom, u talasu iseljavanja Bošnjaka u drugoj polovini prošlog vijeka, došao u Tursku. Porodica je na odlazak, kaže, bila primorana. A da odsele u Tursku umjesto u Bosnu, kako je željela njegova majka, presudio je upravo on

Bjelopoljac po rođenju, Refik Sijarić Akova već pola vijeka živi u Turskoj.

Iako raspolućen između dva prezimena, dva života i dvije zemlje, odlično zna ko je.

Rođen je u selu Negobratina.

Talas iseljavanja Bošnjaka u drugoj polovini prošlog vijeka njega i njegovu porodicu odveo je u Tursku.

Refik Akova je dugogodišnji je član i funkcioner Republikanske narodne stranke (CHP), koju je osnovao ju je 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk (Atatürk), tvorac moderne turske države

Sjeća se kada su odlučili da se sele.

“Nisam znao šta je Turska, gdje je, zašto se ide… Majka je imala prijateljicu Maru, ja njene sinove za drugove, bili smo što se kaže jedna familija.  Neko je bio jači od toga i neko je htio to da razbije“, priča Akova.

U nedjelju, 30. marta 1968, stigli su u Istanbul. Došli su bez oca, kome, kako kaže, država nije dala pasoš jer je bio kažnjavan. Poslije šest mjeseci otac je došao.

Uz nesebičnu pomoć Turaka započeli su novi život. Stariji su radili, djeca išla u školu…

Rođake ne zaboravlja – Alija, Melko, Safet, Refik i Hamida Sijarić

Akova je političar, humanista, borac za bošnjačka i pitanja crnogorske dijaspore… Kada se osvrne, kao da se u njegovom životu ništa nije dešavalo slučajno.

Refik sa rođakom Muhedinom pored biste Ćamila Sijarića u Bijelom Polju, koje se nekada zvalo Akovo

Na njegovi inicijtivu  osnovano je udruženje “Iseljenici Jugoslavije“. Od tog udruženja nastala su mnoga koja su nastavila da žive život zemalja matica.

Akovinu životnu priču pogledajte u videu:

Idi na VRH
error: Content is protected !!