Dr Jasna Metović, Baranka na Harvardu: Doktorirala u Torinu, naučno – istraživačku karijeru nastavlja u Bostonu

Zvanično doktor biomedicinskih nauka i onkologije, Jasna Metović iza sebe ima već 42 naučno-istraživačka rada objavljena na PubMed-u, najvećoj naučnoj onlajn medicinskoj biblioteci. Ove radove izlagala je na brojnim evropskim konferencijama, a na Evropskoj konferenciji patologa u španskom Bilbau, dobila je nagradu za najbolju prezentaciju sesije

Sjajnu naučno-istraživačku karijeru, trasiranu tokom magistarskih i doktorskih studija u Torinu posljednjih pet godina, dr Jasna Metović iz Bara nastaviće od prvog dana naredne godine u Bostonu, na najprestižnijem svjetskom unverzitetu Harvard, na postdoktorskim studijama.

Zvanično doktor biomedicinskih nauka i onkologije, Jasna Metović iza sebe ima već 42 naučno-istraživačka rada objavljena na PubMed-u, najvećoj naučnoj onlajn medicinskoj biblioteci.

Ove radove izlagala je na brojnim evropskim konferencijama, a na Evropskoj konferenciji patologa u španskom Bilbau, dobila je nagradu za najbolju prezentaciju sesije.

Jasna ovih dana boravi u rodnom Baru i sprema se za odlazak preko Atlantskog okeana:

“Nakon doktorata u Torinu, dobila sam poziv za SAD, sa Harvarda mi je ponuđeno da kod njih radim postdoktorske studije koje su više radni odnos, nego same studije. Radiću na projektima Harvard Medical School, a bolnica u kojoj bih trebala da radim je Massachusetts General hospital, i to na odeljenju za neurologiju. Očekujem da mi prvi radni dan bude prvi januar 2023, potpisala sam ugovor i nadam se da će se sve to realizovati”, priča za Feral.bar dr Metović.

Inače, Jasna je ciljano aplicirala baš za Harvad jer ju je Medicnski fakultet iz Torina ranije poslao 11 mjeseci u Boston Children hospital gdje je radila na projektu Merkel koji se bavio rijetkim tumorom kože.

“Ostvarila sam neke konekcije, htjela sam da probam, da vidim da li imam neke šanse, i eto, prošla sam”, dodaje Jasna.

ŠKOLOVANJE

Naša sagovornica je osnovnu i srednju školu završila u Baru, a potom Medicinski fakultet u Podgorici upisala 2009.

Diplomirala je u decembru 2016, a nakon toga kroz program Erasmus Western Balkan šest mjeseci boravila na Univerzitetu Torino.

“Bila je to neka vrsta razmjene studenata, u suštini, radili smo to vrijeme na istraživačkom projektu. Nakon toga, ponuđeno mi je da na istom univerzitetu ostanem još godinu kao asistent na istraživačkim projektima, prihvatila sam, i onda sam ušla u njihov program doktorskih studija na odljeljenju za onkologiju. Poslije četiri godine, završila sam doktorske studije ovog septembra, doktorska teza je bila ‘Molekularni profil endokrinih i neuroendokrinih tumora’”, ističe Jasna.

Ona kaže da je u početku bilo teško učiti na italijanskom jeziku, “kasnije mi nije teško padalo”.

“U osnovnoj školi sam učila španski jezik pa sam nešto mogla da razumijem, ali i iz konteksta, tamo takođe svi pričaju engleski jezik, pa smo komunicirali jedno vrijeme mješavinom italijanskog i engleskog jezika, u međuvremenu sam usavršila italijanski jezik”.

TIMSKI RAD, LEKCIJA KOJA SE UČI I POLAŽE U PRAKSI

Tokom školovanja u Torinu, Jasna Metović je radila na Institutu za patologiju, na onkološkom odjeljenju.

“Bavila sam se molekularnim profilom rijetkih tumora, u sferi endokrinih i neuroendokrinih tumora. Bilo je mnogo toga da se nauči, mnogo stvari koje su mi bile nove, ali, posvećenošču i radom, sve se nekako stigne”.

Najdraže iskustvo stečeno u praksi u Italiji, bez dvoumljenja, bilo joj je rad sa kolegama u timu.

“Stvarno moram da izdvojim taj timski rad koji oni veoma cijene, zaista sam u Torinu naučlila šta znači raditi u timu i kako se stiže do cilja kada svi zajedno ulažemo napore. Mi smo se bavili rijetkim tumorima, za koje malo ko brine, tako da je to meni bilo zaista lijep poziv kad su mi ponudili da to bude glavna tema mog doktorskog rada, baviti se nečim tako rijetkim, možda je to bilo ono što mi je pričinjavalo zadovoljstvo u radu i učenju”, navodi dr Metović.

CILJ: OLAKŠATI NAUČNIM RADOM I PRAKSOM ŽIVOT PACIJENTU

Mlada naučnica iz Bara akcentuje da je za ovakve rezultate trebalo truda i radne discipline.

“Znate kako, to sve kreće sa radnim navikama od malih nogu, i prije škole, roditelji vas uče kad ustanete da raspremite krevet, radite možda neke lagane kućne poslove, da u školi budete redovni, da učite redovno… To su sve radne navike koje se stiču od malena. Ja sam na fakultetu u prosjeku učila šest sati dnevno, vikendom je to bilo i duže. Malo zbog toga pati socijalni život, ali dobro, imate fokus na neki cilj, i najvažnije je da imate cilj”.

Na pitanje koji je njen lični karijerni cilj, naša sagovornica kaže da sve određuje njena profesija:

“Ja sam ljekar, a trenutno se bavim istraživačkim radom, i cilj mi je, ako budem u mogućnosti, da olakšam nekome, makar jednom pacijentu život mojim radom. Veliki ciljevi iziskuju veliki rad, i ja sam zaista posvećena tome što radim. Suštinski, to nije samo moj lični, već je to i timski rad, mnogo toga zavisi od ljudi koji vas okružuju, da svi zajedno stremite istom cilju”.

ŽIVOT U TORINU

Torino uglavnom svi znamo kao grad FIAT-a i fudbala, a naša sagovornica ističe njegovu dušu i kulturu:

“Italijani su veoma topao narod, po mentalitetu su nam slični, pa sam se vrlo brzo uklopila što se tiče odjeljenja na kojem sam radila, pa tako i u socijalnom životu. Centar grada je zaista lijep, ima tu istorijsku notu, tu je čuveni trg Kastelo, generalno, arhitektura u Torinu je prelijepa. Imaju jako stara i lijepa pozorišta u koja sam rado išla, i to mi je bilo jedno od najvećih zadovoljstava u Torinu. Nisam se mnogo šetala, nije bilo baš vremena od škole”, kaže Jasna.

Iz doba pandemije koronavirusa, koji je naročito jako pogodio sjever Italije, pamti upečatljive prizore sa torinskih ulica koje su bile avetinjski prazne, baš kao i metro u kojem je nerijetko bila jedina osoba!

“Velika impresija je, naravno, i njihova zaluđenost fudbalom, grad je bukvalno podijeljen na one koji navijaju za Juventus, i one koji navijaju za Torino. Rivalitet ova dva kluba u Torinu je ogroman, neopisiv i nama teško shvatljiv, kod mene su u bolnici apsoluto svi bili pravi tifozi, nije bilo neutralnih, niti navijačla nekog trećeg kluba”.

PORUKA MLADIMA: UVIJEK SE ISPLATI ULAGANJE U SVOJE OBRAZOVANJE

Na pitanje Feral.bar da li je njeno znanje aplikativno u crnogorskoj zdravstvenoj praksi, naša sagovornica odgovara da bi se svakako nešto od toga moglo primijeniti.

“U Crnoj Gori imamo pomake na planu istraživačkog rada”, kaže, dodajući da je “apsolutno spremna da pomogne i da prenese svoje znanje”.

Dr Jasna Metović je imala i jasnu poruku mladim ljudima koji se na životnoj raskrsnici kolebaju da li da u vremenima velikih izazova svoje vrijeme i energiju ulože u učenje:

“Uvijek se isplati ulagati u svoje obrazovanje, ne samo što tako širimo svoje vidike, već imamo priliku da ostavimo ovaj svijet jedan milimetar boljim nego što smo ga pronašli. Mislim da je cilj raditi na sebi i doprinijeti društvu u kojem živimo”.

SATISFAKCIJA

Jasna Metović slobodno vrijeme najradije provodi sa porodicom. To joj je, ističe, prioritet. Relaksira se, takođe, druženjem sa prijateljima i sa knjigama, ali, priznaje, sada se ipak više bavi naučnom literaturom nego književnim djelima.

Na kraju razgovora za Feral.bar, mlada naučnica kaže da je na putu do današnjeg statusa ipak bilo prepreka.

“Bilo je, možda ne teških trenutaka, nego izazova, ne samo promjena sredine, već izazovi za koje ponekad pomislite da im niste dorasli, ali opet, čovjek mora da bude ne samo siguran u sebe, nego i da razmišlja o rješenjima, kako problem riješiti na konstruktivan način.

Koja je satisfakcija za uloženi trud?

“Satisfakcija je uvijek ta da ste nešto doprinijeli nauci. Koliki je moj doprinos, ostaje da se vidi, ali, satisfakcija je miks svih tih stvari, počev od onoga kada vam neko kaže “Svaka čast”. Porodica mi je bila velika podrška, ali najvažnije je taj doprinos nauci”, zaključila je dr Jasna Metović.

Izvor: Feral.bar

Foto: Jasna Metović (Privatna arhiva)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!