Veliki uspjeh Bosanke u SAD-u: Radenka Marić nova predsjednica prestižnog univerziteta

Kao predsjednica, odgovorna je za državni vodeći univerzitet u Connecticutu vrijedan 1,5 milijardi dolara sa pet kampusa, više od 30.000 studenata i širokom mrežom istraživačkih i uslužnih aktivnosti. UConn je postao jedan od 25 najboljih državnih univerziteta u zemlji, prema U.S.News & World Reportu

Prof. Radenka Marić, porijeklom iz Dervente, imenovana je za 17. predsjednika Univerziteta u Connecticutu (UConn) u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim toga, ona je i prva osoba rođena van Sjedinjenih Država koja je postala predsjednica te prestižne akademske ustanove, koja važi za jedan od najboljih državnih univerziteta.

Radenka (Đekić) Marić rođena je u Derventi gdje je odrasla, a diplomirala je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1989. godine. Potom se zaposlila Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u glavnom gradu Srbije, a 1991. godine je dobila stipendiju japanskog ministarstva i odlazi na Univerzitet u Kyotu. Tu je doktorirala 1996. godine, a nakon pet godina rada u Japanu karijeru je nastavila u SAD-u.

U svojoj zanimljivoj karijeru radila je i za Nacionalni istraživački centar u Kanadi, na Institutu za inovacije gorivnih ćelija, da bi se potom vratila i postala profesorica na Univerzitetu u Connecticutu.

Inače, prof. Marić je priznata inovatorka za tehnologiju čiste energije čije je vodstvo kao potpredsjednice UConn pomoglo da se taj univerzitet podigne na nove visine, obarajući sve dosadašnje rekorde prihoda za istraživanja.

“Biti imenovana za predsjednicu Univerziteta u Connecticutu je čast. Ponosna sam što imam vaše povjerenje. Radiću svaki dan da pridobijem i zadržim povjerenje studenata, profesora, osoblja, alumnija, pacijenata i onih koji me podržavaju”, poručila je, saopšteno je sa Univerziteta u Connecticutu.

Kako prenosi oslobodjenje.ba,tokom svoje karijere dobila je brojne nagrade za inovacije i liderstvo u Japanu, Kanadi i SAD-u.

Članica je Akademije nauka i inženjerstva u Connecticutu i bila je Fulbright profesorica 2016-2017. na Politecnico di Milano, Italija.

Kao predsjednica, odgovorna je za državni vodeći univerzitet u Connecticutu vrijedan 1,5 milijardi dolara sa pet kampusa, više od 30.000 studenata i širokom mrežom istraživačkih i uslužnih aktivnosti. UConn je postao jedan od 25 najboljih državnih univerziteta u zemlji, prema U.S.News & World Reportu.

Čestitku Radenki Marić uputio je Edhem Eddie Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh aktivista.

“Šta drugo reći o Radenki Marić osim puno poštovanje za sve što ste postigli. Nadam se da će mlade djevojke iz Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije pronaći inspiraciju u Vama”, poručio je ovim povodom.

Foto: Radenka Marić (Uconn)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!