Istorijska posjeta Pompea: Crna Gora je lider u borbi protiv korupcije i jačanju pravne države (VIDEO)

Čestitam na pristupanju Crne Gore NATO-u. Doprinosite međunarodnim misijama. Lider ste u konfrontaciji sa opasnostima 21.vijeka. Mi gledamo na vas kao lidera u borbi protiv korupcije, jačanju pravne države i slobodi medija, kazao je Pompeo i dodao da su dvije države skopile ugovor o nabavci vojne opreme vrijedan 36 miliona dolara

Foto: GOV.ME (B.Ćupić)

Današnja zvanična posjeta državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea Crnoj Gori ocijenjena je kao istorijska. Sa tom ocjenom saglasni su visoki zvaničnik SAD-a i crnogorski premijer Duško Marković. Pompeo je poručio da SAD na Crnu Goru gledaju kao lidera u borbi protiv korupcije, jačanju pravne države i slobodi medija. Marković je istakao da je današnja posjeta dokaz odličnih odnosa dvije države.

“Posjeta državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea Crnoj Gori je istorijska. Nakon Majka Pensa, ovo je dokaz odličnih odnosa dvije zemlje i da SAD cijene naše savezništvo i konstruktivnu ulogu u regionu. Ova posjeta je znak posvećenosti SAD-a našem regionu, bezbjednosti, stabilnosti”, rekao je premijer Duško Marković nakon susreta sa Pompeom.

On je kazao i da Crna Gora cijeni podršku Pomepa.

“Crna Gora će nesmanjenim tempom nastaviti reforme. SAD će nastaviti da pružaju pomoć i podršku našim institucijama”, uvjeren je Marković.

Foto: GOV.ME (B.Ćupić)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država SAD Majk Pompeo, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori saopštio je da će SAD nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji.

On je istakao da je za Crnu Goru važno da podržava stav SAD o ravnomjernoj podjeli tereta sa evropskim saveznicima.

“Nastavljamo zajednički doprinos misijama mira i stabilnosti. Nastavljamo da se suprotstavljamo bezbjednosnim izazovima bilo odakle da dolaze. Razgovarali o pitanjima bilateralne saradnje i povećanja američkih investicija i privlačenja većeg broja američkih turista”, naglasio je premijer.

I Pompeo je ocijenio da je ova posjeta istorijska.

“Čestitam na pristupanju Crne Gore NATO-u. Doprinosite međunarodnim misijama. Lider ste u konfrontaciji sa opasnostima 21.vijeka. Mi gledamo na vas kao lidera u borbi protiv korupcije, jačanju pravne države i slobodi medija”, kazao je Pompeo, prenosi CdM.

Istakao je da je upoznao novinarku ND Vijesti Oliveru Lakić, koja je prošle godine napadnuta ispred zgrade u kojoj stanuje u Podgorici.

Foto: GOV.ME (B.Ćupić)

“Počinitelji takvih napada moraju biti uhvaćeni i odgovarati. Želimo više američkih kompanija u Crnoj Gori. SAD će nastaviti da stoje uz narod Crne Gore kao partnera”, zaključio je Pompeo.

Pompeo je, između ostalog, rekao i da su dvije države skopile ugovor o nabavci vojne opreme vrijedan 36 miliona dolara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!