SAD zatražile od Amerikanca da napuste Ukrajinu, Zelenski najavljuje snažan odgovor Rusiji

“Stejt department ima informacija da Rusija pojačava napore da izvede napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte narednih dana”, navodi se u saopštenju američke ambasade u Kijevu i dodaje da bi američki državljani trebalo da napuste Ukrajinu “sada”, u svom aranžmanu, ako je to bezbjedno

Sjedinjene Države u utorak su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu, navodeći da vjeruju da se Rusija priprema da napadne civilnu i vladinu infrastrukturu narednih nekoliko dana u ratu koji traje šest meseci.

“Stejt department ima informacija da Rusija pojačava napore da izvede napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte narednih dana”, navodi se u saopštenju američke ambasade u Kijevu i dodaje da bi američki državljani trebalo da napuste Ukrajinu “sada”, u svom aranžmanu, ako je to bezbjedno.

To nije prvo takvo upozorenje SAD, ali je ovo upućeno uoči obilježavanja 31. godišnjice nezavisnosti Ukrajine u srijedu, kada se navršava i šest mjeseci od početka rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je snažan odgovor na bilo koje ruske napade na Dan nezavisnosti. Takođe je obećao da će Ukrajina povratiti kontrolu nad Krimom, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

“Da bi se pobijedio teror, neophodno je pobijediti u borbi protiv ruske agresije. Neophodno je osloboditi Krim. To će povratiti međunarodno pravo i poredak”, poručio je Zelenski na početku takozvane Krimske platforme, u kojoj učestvuju lideri desetina zemalja i međunarodnih organizacija – većina virtuelno – u znak solidarnosti sa Ukrajinom.

Zelenski je prethodno upozorio na moguće ruske akcije na ukrajinski Dan nezavisnosti. Kijev je daleko od prvih linija fronta i rijetko je bio meta ruskih raketa, od kako je Ukrajina spriječila kopnenu ofanzivu za zauzimanje prijestonice u martu, podsjeća agencija Rojters. U gradu je u utorak bilo mirno, mada ima nagovještaja povećane prijetnje.

Zbog straha od ruskih napada, u glavnom gradu Ukrajine otkazana je javna proslava Dana nezavisnosti. Novinska agencija Rojters saopštila je da vladin dokument pokazuje da su vlasti u Kijevu zabranile javne događaje u vezi sa godišnjicom od ponedjeljka do četvrtka.

Vlasti su savjetovale Ukrajince širom zemlje da rade kod kuće gdje je to moguće od utorka i četvrtka, i da potraže sklonište ako čuju sirene. U Kijevu u utorak boravi poljski predsjednik Andžej Duda koji bi sa Zelenskim trebalo da razgovara o daljoj pomoći Ukrajini, uključujući i vojnu.

U šestomjesečnoj ruskoj invaziji poginule su hiljade ljudi, a gradovi razoreni. Ruske snage kontrolišu veliki dio juga, uključujući i crnomorsku obalu, kao i djelove istočnog regiona Donbas. Izgledi za postizanje mira gotovo da ne postoje.

Glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužnji, izjavio je da je skoro 9.000 vojnika poginulo otkako je Rusija napala Ukrajinu prije skoro šest mjeseci. Zalužnji je to rekao na jednom skupu veterana, dajući prvi zvanični broj vojnih gubitaka Ukrajine od aprila.

Ujedinjene nacije su saopštile da su potvrdile smrt više od 5.500 civila tokom ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara. Agencija UN za djecu (UNICEF) saopštila je u ponedjeljak da je potvrdila da je najmanje 972 ukrajinske djece ubijeno ili povrijeđeno u nasilju, ali je dodala da će pravi broj vjerovatno biti mnogo veći.

Većina ubistava djece dogodila se usljed upotrebe eksplozivnog oružja, navodi se u saopštenju izvršne direktorke UNICEF-a Ketrin Rasel.

U drugim događajima u ponedjeljak, Ukrajina je izvijestila o novim ruskim vazdušnim napadima u blizini lokacije velike nuklearne elektrane.

Regionalni guverner Valentin Rezničenko rekao je da su u ruskim raketnim udarima pogođena područja zapadno od nuklearne elektrane Zaporožje. Rakete su pogodile kuće, obdanište i prodavnice, rekao je Rezničenko.

Rusija i Ukrajina međusobno okrivljuju jedna drugu za ponovljeno granatiranje u blizini elektrane. Ukrajina je zatražila od Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija da primoraju Rusiju da napusti lokaciju, koju je zauzela od marta, dok su ukrajinski tehničari zadržani da bi upravljali objektom.

Bijela kuća je saopštila da su američki predsjednik Džo Bajden, francuski predsjednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i britanski premijer Boris Džonson razgovarali o situaciji u konferencijskom telefonskom razgovoru u nedjelju.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da su lideri govorili o “potrebi da se izbjegnu vojne operacije u blizini elektrane i važnosti posjete IAEA što je prije moguće da bi se utvrdilo stanje bezbjednosnih sistema”.

Već više od nedjelju dana se vode razgovori da bi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) organizovala posjetu elektrani.

U telefonskom razgovoru u petak, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je Makronu da će Rusija dozvoliti međunarodnim inspektorima da uđu u fabriku, piše Glas Amerike.

Foto: Printscreen

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!