Đukanović potpisao “zetske zakone”, Zeta i zvanično opština

U Zakonu se navodi da Opština Zeta, sa sjedištem u Golubovcima, obuhvata Golubovce kao naselje gradskog karaktera i naselja Balabani, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Vukovci, Vranjina, Gostilj, Goričani, Kurilo, Mojanovići, Ponari, Šušunju, Mahala, Mataguži, Ljajkovići, Srpska, Botun, Mitrovići i druga naselja utvrđena posebnom odlukom te opštine

Predsjednik Milo Đukanović donio je ukaze o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, objavljeno je u Službenom listu.

Skupština je tzv. “zetske zakone”, kojim se predviđa samostalnost opštine Zeta, usvojila u srijedu.

Ovi zakoni, koje je proglasio ukazom predsjednik Đukanović, stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

U Zakonu se navodi da Opština Zeta, sa sjedištem u Golubovcima, obuhvata Golubovce kao naselje gradskog karaktera i naselja Balabani, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Vukovci, Vranjina, Gostilj, Goričani, Kurilo, Mojanovići, Ponari, Šušunju, Mahala, Mataguži, Ljajkovići, Srpska, Botun, Mitrovići i druga naselja utvrđena posebnom odlukom te opštine.

Poslove lokalne uprave i lokalne službenike i namještenike koji su vršili te poslove u organima lokalne uprave Opštine Golubovci kao opštine u okviru Glavnog grada preuzeće organi lokalne uprave Opštine Zeta u roku od 30 dana od dana obrazovanja tih organa “u skladu sa članom 41 ovog zakona”.

“Do obrazovanja organa lokalne uprave Opštine Zeta, poslove iz njihove nadležnosti obavljaće organi lokalne uprave Opštine Golubovci kao opštine u okviru Glavnog grada. Do 30. juna 2023. godine, finansiranje Opštine Zeta vršiće se iz Budžeta Opštine Golubovci, kao opštine u okviru Glavnog grada, odnosno iz Budžeta Glavnog grada Podgorice. Kapitalni projekti na teritoriji Opštine Zeta, za koje su zaključeni ugovori o izvođenju radova do dana stupanja na snagu ovog zakona, finansiraće se iz Budžeta Glavnog grada Podgorice”, navodi se u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, prenosi rtcg.me.

Foto: Zeta (Printscreen/Mondo Crna Gora)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!