U Trampovoj kući pronađena tajna dokumenta CIA, NSA, FBI

FBI je tokom pretresa Trampove kuće zaplijenio 11 kompleta klasifikovanih materijala, od kojih su neki bili označeni kao „vrlo povjerljivi“ – najviši nivo tajnosti rezervisan za najstrože čuvane podatke američke nacionalne bezbjednosti i koji se mogu pregledati samo u posebnim državnim ustanovama

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Floridi, uključujući materijal CIA, Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) i FBI-a.

To je objavio Njujork tajms, pozivajući se na više osoba upućenih u istragu.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u januaru, podsjeća Njujork tajms.

Trampovi saradnici su američkom Ministarstvu pravosuđa dali drugi set dokumenata u junu, dok je treća serija zaplijenjena u raciji FBI-a ranije ovog mjeseca.

Ministarstvo pravosuđa nije za sada odgovorilo na zahtjev za komentar, kao ni predstavnici bivšeg predsjednika.

Tramp je u ponedjeljak zatražio od federalnog suda da privremeno blokira FBI u pregledu materijala koji je zaplijenjen 8. avgusta iz njegove kuće u Mar-a-Lagu, dok se ne imenuje poseban odbor koji će nadgledati pregled, prenosi TVN1.

Pretraga je dio federalne istrage o tome da li je Tramp nezakonito uklonio dokumente kada je napustio dužnost u januaru 2021. pošto je izgubio predsjedničke izbore od demokrate Džoa Bajdena.

FBI je tokom pretresa Trampove kuće zaplijenio 11 kompleta klasifikovanih materijala, od kojih su neki bili označeni kao „vrlo povjerljivi“ – najviši nivo tajnosti rezervisan za najstrože čuvane podatke američke nacionalne bezbjednosti i koji se mogu pregledati samo u posebnim državnim ustanovama, prenosi rtcg.me.

Foto: Printscreen/60 minutes

 

Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!