Henri Kisindžer: “Moguć otvoren vojni sukob Amerike i Kine”

On tvrdi da su odnosi Kine i SAD došli u “jedinstvenu situaciju”, jer obje zemlje jedna drugu gledaju sumnjičavo i kao najveću prijetnju. “S druge strane, ratovi su postali takvi da je nemoguće pobijediti ili je to moguće samo uz plaćanje nesrazmjerne cijene”, istakao je Kisindžer, uz napomenu da obje zemlje sada moraju da se povuku sa “vrha provalije”

SAD i Kina mogle bi da uđu u otvoren vojni sukob ako nastave da sprovode trenutnu politiku, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

“Uz trenutni tok stvari, mislim da je moguć neki vojni sukob”, rekao je Kisindžer, ne odgovarajući direktno na pitanje novinara “Blumberga” da li smatra da će Kina u bliskoj budućnosti pokušati da zauzme Tajvan.

On tvrdi da su odnosi Kine i SAD došli u “jedinstvenu situaciju”, jer obje zemlje jedna drugu gledaju sumnjičavo i kao najveću prijetnju.

“S druge strane, ratovi su postali takvi da je nemoguće pobijediti ili je to moguće samo uz plaćanje nesrazmjerne cijene”, istakao je Kisindžer, uz napomenu da obje zemlje sada moraju da se povuku sa “vrha provalije”.

Kisindžer je naglasio da se mora promijeniti putanja odnosa Kine i SAD, te da postoje naznake da obje strane žele deeskalaciju, ali da je upitno da li će moći da smanje tenzije, prenosi “Blic”.

On je podsjetio da se strane još nisu uključile u dijaloge kakve je on preporučio, ali da mu se čini da se kreću ka tome.

Foto: Henri Kisindžer (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!