Žarko Korać objasnio zašto je podržavao Mila Đukanovića

„Milatović se nije bavio politikom, on se pojavio 2021. kada se pojavila tzv. apostolska vada napravljena u manastiru Ostrog. To je jedinstveno u Evropi, u Srbiji je npr. to nemoguće da neki vladika u manastiru formira vladu. To je pokazalo zavisnost od crkve, jer su te litije s tankom većinom srušile DPS“, rekao je Korać

Profesor Filozofskog fakulteta u penziji i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać izjavio je u Novom danu TV N1 da mu politička biografija novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića ne uliva povjerenje, jer je, kako je kazao, riječ o čovjeku kojeg je u politiku uvela crkva koja negira postojanje crnogorske nacije.

Korać je na predsedničkim izborima u Crnoj Gori otvoreno podržao višedecenijskog lidera te države Mila Đukanovića.

Objašnjavajući svoju odluku, profesor je u Novom danu objasnio da je crnogorsko društvo duboko podijeljeno, da je 1918. izgubilo svoju državu koja je svoju samostalnost obnovila tek 2006. godine.

„To je identitetsko pitanje. U Srbiji nema svađe oko toga da je Srbija samostalna država, dok jedan dio Crne Gore nema neku ideju o samostalnoj Crnoj Gori, nego smatra da treba što više da bude upućena na Srbiju“, istakao je Korać.

Novoizabranog predsednika Milatovića vidi upravo kao predstavnika tog dijela građana Crne Gore.

„Milatović se nije bavio politikom, on se pojavio 2021. kada se pojavila tzv. apostolska vada napravljena u manastiru Ostrog. To je jedinstveno u Evropi, u Srbiji je npr. to nemoguće da neki vladika u manastiru formira vladu. To je pokazalo zavisnost od crkve, jer su te litije s tankom većinom srušile DPS“, rekao je Korać.

A, ta ista Srpska pravoslavna crkva, prema njegovim rečima, ne priznaje crnogorsku naciju, i to otvoreno kaže.

Kad crkva pravi vladu to, prema riječima Koraća, više nije sekularna država, a kada država nije sekularna nije građanska.

Korać se osvrnuo i na reakcije u Srbiji na predsedničke izbore o Crnoj Gori, ocjenjujući da ovdašnja opozicija „priča o Milu, a misli na Vučića“.

Osvrćući se na obraćanje novinarima Mila Đukanovića u izbornoj noći, kada je odbio da odgovori na pitanje novinarke Vijesti, praveći se da ga ne čuje, Korać je rekao da se fokus pogrešno stavlja na taj incident, umjesto na to što je Đukanović priznao poraz i čestitao Milatoviću.

Rekao je i da Đukanović nije trebalo tako da postupi prema novinarki, ali da je riječ o Vijestima koje ga, kako je ocijenio, „na vrlo ružan način proganjaju već 10 godina“, te da je vjerovatno htio da bude na strani svojih pristalica koje su zviždale.

Vijesti inače posluju u okviru kompanije United Media, kao i televizija N1.

Foto: Žarko Korać (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!