NASA objavila audio snimak crne rupe, zvuči prilično jezivo (VIDEO)

“Pogrešna pretpostavka da u svemiru vlada tišina postoji jer je svemir većinom vakuum, kojim ne mogu putovati talasi zvuka. Grupa galaksija ima toliko plinova da smo uspjeli uhvatiti zvukove”, objavljeno je na NASA-inom Twitteru

U vakuumu svemira nema mnogo buke, ali NASA je nedavno otkrila da crne rupe ispuštaju zvukove koji podsjećaju na sablasne, nezemaljske jecaje.

NASA je u ponedjeljak na svom Twitteru objavila audio snimak jezivih zvukova koji dolaze od talasa pritiska iz crne rupe i prolaze kroz grupu galaksija, prenosi Business Insider.

Poslušajte NASA-in snimak jezivih zvukova pritiska iz crne rupe koji prolazi kroz galaksije u Perzeju.

“Pogrešna pretpostavka da u svemiru vlada tišina postoji jer je svemir većinom vakuum, kojim ne mogu putovati talasi zvuka. Grupa galaksija ima toliko plinova da smo uspjeli uhvatiti zvukove”, objavljeno je na NASA-inom Twitteru.

Taj zvuk, međutim, ljudsko uho ne može čuti jer je predubok. Opservatorijum Chandra uhvatio je podatke iz talasa u galaksijama u Perzeju, vidljive rendgenom, koji su nalikovali nečujnim zvukovima. NASA je potom prebacila zvuk iz originalnog registra u onaj koji ljudi mogu čuti – što je 144 i 288 kvadrilijuna viša frekvencija od originalne.

NASA je prvi put audio snimak objavila u maju, ali objava od ponedjeljka izazvala je lavinu reakcija.

“Ovo je cool i jako, jako jezivo”, napisao je CNN-ov voditelj Jim Sciutto na Twitteru.

Na Twitter profilu za podcast BlindBoy objavljeno je da crna rupa zvuči kao “milijarde duša na mukama”, a kanadska glumica Elizabeth Bowen uporedila je zvuk kao „onu scenu u filmu kad neko slučajno naleti na satanistički kult usred šume.”

“Svi pričaju o tome kako je ovo jezivo, ali meni je najstrašnije kako zvuk samo odjednom stane”, kaže bloger za astronomiju, Phil Plait.

Kada je prvi put objavila snimak, NASA je takođe podijelila i malo ugodniju sonifikaciju zvukova od M87, crne rupe čiju fotografiju – prvu crne rupe ikad – je objavio Event Horizon Telescope projekat još 2019. godine.

Taj zvuk takođe dolazi iz podataka Chandra teleskopa, ali uključuje i audio interpretacije Hubble teleskopa i radio talase iz astronomskog projekta ALMA u Čileu. Takva kombinacija zahtijevala je više kreativnosti od jednostavne prilagodbe frekvencije, a NASA ju je pretvorila u predivnu muziku.

Najglasniji dio zvukova iz M87 odgovara najosvjetljenijem dijelu fotografije – tačno onom na kojem se nalazi crna rupa.

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!