Perović: Po sljedećem šefu Uprave za dijasporu ogledaće se namjere Vlade

”Pretpostavljam da u ovom trenutku ima prešnijih poslova, ali da će prije ili kasnije, a ja se nadam vrlo brzo, doći na dnevni red i rješavanje ove problematike. Počev od postavljenja novog personalnog sastava u Upravi za dijasporu, nove diplomatske službe, nove konzulske službe, i, u tom smislu, novih odnosa sa dijasporom, samim tim i sa dijasporom u Srbiji”, kaže Perović

Očekivanja da će nova Vlada zauzeti drugačiji kurs prema dijaspori u odnosu na prethodnu Krivokapićevu za sada nijesu ispunjena. Predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom, istovremeno i prvi čovjek Crnogorskog nacionalnog vijeća u Srbiji, profesor Milenko Perović, za Antenu M kaže da se po tom pitanju nalazimo ”u nekom inter-mundiju”.

”Pretpostavljam da u ovom trenutku ima prešnijih poslova, ali da će prije ili kasnije, a ja se nadam vrlo brzo, doći na dnevni red i rješavanje ove problematike. Počev od postavljenja novog personalnog sastava u Upravi za dijasporu, nove diplomatske službe, nove konzulske službe, i, u tom smislu, novih odnosa sa dijasporom, samim tim i sa dijasporom u Srbiji”, kaže Perović.

Perović smatra da su kadrovske promjene u Upravi za dijasporu, na čijem je čelu odlukom Krivokapićeve Vlade i dalje Šefket Krcić, ne samo očekivane već i neophodne.

”Na tim personalnim promjenama, čak na eksplicitnom imenu sljedećeg šefa Uprave za dijasporu, ogledaće se da li ova Vlada ima namjeru da pravi radikalni zaokret, a on je više nego potreban, u odnosu na onu liniju ili smjer koji je prema crnogorskoj dijaspori imala Vlada Zdravka Krivokapića. Dakle, prema ljudima, prema kadrovskim rješenjima, se onda i odmjeravaju namjere Vlade. Naše očekivanje, u Crnogorskom vijeću u Srbiji, je da na tu poziciju dođe čovjek koji je, za početak, odan ideji crnogorskog suverenizma, odan ideji suverene i nezavisne Crne Gore”, kaže Perović.

Voljom Uprave, Savjet za saradnju sa dijasporom je praktično u stanju hibernacije dvije godine, od avgustovskih izbora. Na pitanje kada bi mogla biti održana sjednica Savjeta, koju Uprava za dijasporu nije organizovala ni prošle, ni ove godine, Perović kaže da to zavisi od Vlade.

”Ukoliko bude postojala sa te strane inicijativa da se ostvari saradnja i da se Savjet izvede iz stanja hibernacije u aktivno stanje, mi smo za to vrlo raspoloženi. Ukoliko toga ne bude, imaćemo i dalje permanentnu krizu u odnosima, ne između Vlade i Savjeta za saradnju sa dijasporom, nego između ova sadašnje Vlade i cjelokupne crnogorske dijaspore”, naglašava Perović.

Perović kaže da je do sada jedini kontakt sa aktuelnom Vladom bilo obraćanje Crnogorskog nacionalnog vijeća u Srbiji šefu diplomatije Ranku Krivokapiću, a odnosilo se na viđenje štete koju je prethodna Vlada načinila.

”To je za sada naš jedini kontakt. Nadam se da se neće na njemu ostati, nego da će vrlo brzo doći do određenih razgovara i komunikacije o tome šta se tu može i mora učiniti. Posebno, ako se ima u vidu da je, gledajući cjelokupnu crnogorsku dijasporu, na zemaljskoj kugli, naspecifičniji i najdelikatniji položaj crnogorske dijaspore u Srbiji. I to upravo zbog toga što sa te strane prema Crnoj Gori dolazi politika koja ugrožava temelje državne nezavisnosti i suverenosti Crne Gore, a to se onda i te kako povratno odražava na sve lošiji i lošiji položaj crnogorske dijaspore u Srbiji, sa jasnim asimilatorskim tendencijama”, ocijenio je Perović, piše Antena M.

Foto: Milenko Perović (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!