Zatvorio vrata finskoj premijerki i ostavio je da čeka: Potez hrvatskog predsjednika o kojem bruji Balkan (VIDEO)

Za to vrjeme je prvo mirno stajala sama, a onda prošetala salom za prijem razgledajući umjetnička djela s rukama prekrštenim na leđima. Kad je čula da se vrata kroz koja Milanović mora da prođe otvaraju, vratila se do njih, ali hrvatski presjednik se još nije bio pojavio

Finska premijerka Sana Marin boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj u okviru turneje po Zapadnom Balkanu, a na Twitteru je objavljen snimak na kojem se vidi kako čeka nekoliko minuta da se pojavi hrvatski predsjednik Zoran Milanović, piše Index.

Za to vrjeme je prvo mirno stajala sama, a onda prošetala salom za prijem razgledajući umjetnička djela s rukama prekrštenim na leđima. Kad je čula da se vrata kroz koja Milanović mora da prođe otvaraju, vratila se do njih, ali hrvatski presjednik se još nije bio pojavio. Nekoliko trenutaka je pričekala, a onda je stigao, nasmijan, i pružio joj ruku.

Iz Kancelarije predsjednika Hrvatske stiglo je reagovanje zbog, kako su rekli, netačnih informacija vezanih uz današnji boravak finske premijerke Sane Marin na Pantovčaku, prenosi tportal.

Poručili su da je dio medija prenio ‘bez ikakvog utemeljenja i provjere, netačnu i zlonamjernu informaciju da je predsjednik Republike Zoran Milanović kasnio na sastanak s predsjednicom finske vlade, odnosno da je ona zbog toga morala da čeka predsjednika”.

Objasnili su da je posjeta finske premijerke Kancelariji predsjednika u cijelosti “odrađena prema jasnom, dugogodišnjem državnom protokolu kakav se uvijek primjenjivao i primjenjuje prilikom takvih posjeta”.

“Jedina odstupanja od protokola danas bila su: prvo, kašnjenje predsjednice finske vlade koja je u Kancelariju predsjednika Republike stigla gotovo pola sata kasnije nego što je bilo dogovoreno (a što je zaista rijedak slučaj, ali se događa); i drugo, jedini put do sada dogodilo se da gost (finska premijerka danas) predsjednika Republike nije pričekao na za to predviđenoj poziciji, ispred zastava, kao što su to učinili baš svi dosadašnji gosti u Kancelariji predsjednika Republike”, pojasnili su.

Ističu kako su, bez obzira na kašnjenje i odstupanje od protokola, službeni doček i predstavljanje delegacije, kao i sastanak odrađeni “apsolutno prema uobičajenoj praksi”.

“Tvrditi drugačije, pogotovo kada to čine pojedinci koji danas uopšte nisu bili u Kancelariji predsjednika Republike, samo pokazuje zastrašujuću nezaintereovanost za činjenice i spremnost da pod svaku cijenu sramote institucije svoje države”, zaključili su u reagovanju.

Naime, dio medija prenio je snimku RTL Televizije uz pojašnjenje kako je Sanna Marin morala čekati predsjednika dvije minute u dvorani za sastanke.

Idi na VRH
error: Content is protected !!