Čuvar Putinovog nuklearnog kofera upucan u glavu: Tajnoviti ruski bivši pukovnik nađen u lokvi krvi

Bio je zadužen za čuvanje aktovke u kojoj su bile ruske nuklearne kontrole dok je na vlasti bio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin. Zimin je nakon toga nastavio da radi u bezbjednosnoj službi, a za vreme Vladimira Putina je napredovao do uloge pukovnika

Tajnoviti pukovnik koji je jednom nosio nuklearnu aktovku ruskog predsjednika Vladimira Putina pronađen je upucan u svojoj kući u blizini Moskve.

Penzionisani pukovnik ruske Federalne službe bezbjednosti, koji je nedavno optužen za primanje mita, pronađen je juče s prostrelnom ranom u svom stanu u selu Novi u blizini Moskve.

Penzionisani pukovnik Vadim Zimin je s bratom pio alkoholno piće, a u jednom trenutku je otišao u drugu prostoriju. Tada je pokušao da počini samoubistvo, pokazuju prvi rezultati službene istrage koje su objavili ruski mediji, a prenio Index.hr.

Kada ga je brat pronašao, Vadim Zimin je ležao u lokvi krvi s prostrelnom ranom na glavi, a u blizini mjesta zločina pronađen je i pištolj modela Izh 79-9TM, kojim je ranjen.

Njegov brat je pozvao Hitnu pomoć, a Zimin je preživio i prebačen je na intenzivnu njegu u teškom stanju.

U vrijeme napada njegova supruga, medicinska radnica, bila daleko od kuće i liječila ranjenike koji su stradali u Putinovom ratu u Ukrajini.

Zimin je u decembru 2021. priveden pod sumnjom da je uzimao mito od preduzetnika u iznosu od 10 odsto svakog posla sklopljenog na temelju državnog ugovora. Razriješen je dužnosti u Središnjoj carinskoj upravi i stavljen u kućni pritvor tokom istrage.

Bio je zadužen za čuvanje aktovke u kojoj su bile ruske nuklearne kontrole dok je na vlasti bio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin. Zimin je nakon toga nastavio da radi u bezbjednosnoj službi, a za vreme Vladimira Putina je napredovao do uloge pukovnika.

U javnosti postoji samo jedna fotografija Vadima Zimina.

U Rusiji postoje tri aktovke u kojima se nalaze odašiljači koji pokreću nuklearni napad ako se aktiviraju istovremeno. Jedna aktovka se nalazi pored predsjednika Rusije, a druge dve kod druga dva najviša zvaničnika.

Foto: Vladimir Putin (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!