Misteriozni avion bez dozvole projurio kroz vazdušni prostor istočne Evrope: Sletio u Bugarskoj, posada nestala

Avion je sletio kako bi natočio gorivo u Vidinu, gradu na Dunavu, na sjeverozapadu Bugarske, a ministarstvo unutrašnjih poslova kasnije ga je pronašlo napuštenog na starom aerodromu u blizini Targovishtea, na sjeveroistoku zemlje

Avion dvosjed projurio je kroz vazdušni prostor najmanje šest istočnoevropskih država bez dopuštenja, prije nego što je sletio u Bugarskoj, saopštilo je u četvrtak ministarstvo odbrane u Sofiji, prenosi AFP.

Avion je preletio Mađarsku, nakratko je prešao u Srbiju, a zatim i Rumuniju prije nego što je u 19.07 po lokalnom vremenu ušao uvazdušni prostor Bugarske, navodi se usaopštenju.

Dvomotorni Beechcraft s dva putnika ili člana posade nije imao odobreni plan leta, a njegovi transponderi su bili isključeni.

Pilot nije odgovarao na zahtjeve za uspostavom radio veze niti na vizuelne signale, saopštilo je rumunsko ministarstvo obrane.

Dva mađarska borbena aviona Gripen, dva američka F-16 i dva rumunska aviona F-16 presreli su uljeza jedan za drugim i pratili ga sve dok nije ušao u vazdušni prostor Bugarske.

Bugarske vazdušne snage nisu odmah poslali lovce jer se “zrakoplov ni u jednom trenutku nije smatrao prijetnjom”, rekao je novinarima ministar odbrane Dragomir Zakov.

Uslovi letjenja u Bugarskoj bili su otežani zbog jake grmljavine i obilne kiše.

Avion je sletio kako bi natočio gorivo u Vidinu, gradu na Dunavu, na sjeverozapadu Bugarske, a ministarstvo unutrašnjih poslova kasnije ga je pronašlo napuštenog na starom aerodromu u blizini Targovishtea, na sjeveroistoku zemlje.

Motor je još bio topao, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov. Posada aviona je nestala i još nisu pronađeni.

Avion je star 60 godina i poletio je iz Litvanije. Preletio je takođe iznad Poljske i Slovačke, što znači da je bez dopuštenja prešao sedam istočnoeuropskih zemalja, piše AFP, prenosi “Jutarnji list”.

Foto: Twitter (Global Anti Terrosm)

 

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!