Rusi ih osudili na smrt: Britanci u Ukrajini pronašli ljubav, Marokanac došao da studira… (VIDEO)

Osuđeni su Aiden Aslin (28) iz Nottinghamshirea, Shaun Pinner (48) iz Bedfordshirea i marokanski državljanin Saaudun Brahim (21). Prema prvim informacijama, advokat koji im je dodijeljen poručio je da će se sva trojica žaliti na presudu

U četvrtak su dvojica Britanaca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni na smrt u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici (zapravo odmetnutom dijelu ukrajinske Donjecke oblasti), javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Osuđeni su Aiden Aslin (28) iz Nottinghamshirea, Shaun Pinner (48) iz Bedfordshirea i marokanski državljanin Saaudun Brahim (21). Prema prvim informacijama, advokat koji im je dodijeljen poručio je da će se sva trojica žaliti na presudu.

Kao ni Donjecku Narodnu Republiku, međunarodna zajednica ne priznaje ni “sud” koji je izrekao presude ovoj trojici boraca. Iako su sva trojica imala ugovor s Oružanim snagama Ukrajine, “sudije” u proruskoj paradržavi osudili su ih kao “strane plaćenike” koji su “pokušali silom da sruše ustavni predak Donjecke Narodne Republike.

Pinner i Aslin predali su se u aprilu u Marijupolju i to nakon što je njihovoj jedinici ponestalo municije na položaju unutar čeličane Azovstal, koju su već tada opkolile ruske snage. U Mariupolju je takođe zarobljen i Saaudun Brahim.

Aslin je nekadašnji njegovatelj koji se preselio se u Ukrajinu 2018. godine nakon što se zaljubio u ženu iz Mikolajiva. Aslinu je, ujedno, ovo bila četvrta godina u ukrajinskim oružanim snagama. Planirao je da se ovog proljeća vjenča, a službu je trebao da završiti u maju. Kada je Rusija pokrenula brutalnu invaziju, Aslin je bio stacioniran u Donbasu gdje se separatisti i ukrajinske oružane snage bore od 2014. godine.

Prije nego što je otišao da se bori u Ukrajini, Aislin se borio u Siriji zajedno s kurdskim snagama protiv terorista takozvane Islamske države. Otkad je zarobljen u Marijupolju, Aislinove fotografije i video – snimci, na kojima je sav u masnicama, osvanule su na društvenim mrežama. Pretpostavlja se da su ga ruske i proruske snage prebili tokom ispitivanja.

Drugi zarobljeni Britanac Shaun Pinner je 48-godišnjak koji je služio u Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva. I on se u Ukrajinu preselio prije 4 godine kako bi ukrajinskim snagama pomogao u vojnoj obuci.

“Shaun je uživao u Ukrajini i ukrajinskom načinu života tokom posljednje četiri godine. Tokom boravka upoznao je i svoju suprugu, Ukrajinku koja je vrlo fokusirana na humanitarni rad u svojoj zemlji”, rekla je svojevremeno Pinnerova obitelj.

Pinnerov trogodišnji ugovor s ukrajinskim snagama trebao je da istekne krajem ove godine i planirao je da se koncentriše na humanitarni rad u zemlji, dodala je njegova porodica i poručila:

“Shaun je duhovit, omiljen i dobronamjeran suprug, sin, otac, brat i prijatelj mnogim ljudima”.

Marokanac Saaudun Brahim (21) u Ukrajinu je stigao 2019. godine da bi studirao, ali je, prema pisanju medija, napustio visokoškolsko obrazovanje pa je 2021. godine potpisao ugovor s Oružanim snagama Ukrajine. Marokansko ministarstvo vanjskih poslova o njegovom se slučaju nije posebno oglasilo.

Foto: Aiden Aslin, Shaun Pinner i Saaudun Brahim (Printscreen/The Sun) 

Idi na VRH
error: Content is protected !!