Rat u Ukrajini: “Ovo je samo početak, najgore tek dolazi”

Nedaleko od Sjeverodonjecka, Bahmut je grad kog polako izjeda rat. Ove nedjelje on se nalazi na oko pet kilometara od Rusa, dobrano u okviru njihovog dometa. Sledeće nedelje mogao bi da bude mnogo bliže. Civili koji su imali gdje da odu već su otišli. U ruševinama Donbasa, pobjeda u Kijevu iz marta – euforija, slava i žrtva – sada djeluju daleko

Ukrajinska vojska nalazi se pod većim pritiskom nego bilo kad još od prvih očajničkih nedjelja posle početka ruske invazije.

Ona bi mogla da vodi unaprijed izgubljenu bitku u Lugansku, sjevernom dijelu Donbasa.

Ukrajinski generalštab kaže da izgleda kao da Rusi grupišu snage za još jedan prodor.

Poslednjih dana Rusi su pojačali napade širom prve linije fronta u Donbasu – sve bliži opkoljavanju Sjevernodonjecka, grada sa 80 hiljada stanovnika prije invazije.

Ukrajinci, kao i obično, bore se sa tvrdoglavom odlučnošću, a u bitku se stalno dovode nova pojačanja.

Za samo nekoliko minuta vidio sam dvadesetak oklopnih transportera, sa vojnicima koji su se vozili na njima, na putu do prve linije fronta – zajedno sa tenkovima na transporterima i višecevnim lanserima raketa.

Oni su usporili Ruse, ali nisu zaustavili napredovanje njihove ofanzive, Rusi im nanose teške gubitke.

Vojni izvor iz 57. brigade rekao mi je da je jedna od njihovih jedinica otišla na front sa 240 ljudi a vratila se sa oko 140 – ostali su ubijeni, ranjeni ili zarobljeni.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da bi Rusi mogli da ubijaju i do 100 ukrajinskih vojnika dnevno u Donbasu.

Nedaleko od Sjeverodonjecka, Bahmut je grad kog polako izjeda rat.

Ove nedjelje on se nalazi na oko pet kilometara od Rusa, dobrano u okviru njihovog dometa.

Sledeće nedelje mogao bi da bude mnogo bliže.

Civili koji su imali gdje da odu već su otišli.

U ruševinama Donbasa, pobjeda u Kijevu iz marta – euforija, slava i žrtva – sada djeluju daleko.

Bahmut se nalazi pod teškom artiljerijskom vatrom. Stojeći ispred svoje oštećene kuće, čovjek u četrdesetim po imenu Mitri iskazuje prkos, strepnju i nezadovoljstvo.

Nije imao predstavu šta može da očekuje u svom gradu.

„Nisam Nostradamus. Zašto je Putin napao? Sve su to političke igre.”

Mitri je rekao da bi prethodnik predsjednika Zelenskog, Petro Porošenko, već do sada postigao sporazum o primirju.

„Ranije je makar bio mir, pregovarali su. Šteta za sve te ljude koji su poginuli, za sve te vojnike. Prava šteta.”

To je sve, kaže on, krivica predsjednika Zelenskog – propustio je priliku.

Mitri je slegnuo ramenima i bijesno povukao dim iz cigarete kad sam ga pitao da li bi pristao na sporazum koji dozvoljava Rusima da kontrolišu čitav Donbas, u poređenju sa otprilike trećinom teritorije koju su kontrolisali prije invazije.

„Ne znam. Šta bi to promijenilo za mene? Najvažnije je ostati živ. Ovo je samo početak, najgore tek dolazi. Ako preživimo, vidjećemo kako će sve to ispasti.”

Hiljade civila još uvijek je u Sjeverodonjecku, dok se Rusi bore da opkole poslednje ukrajinske vojnike u oblasti Lugansk, na sjevernoj strani Donbasa.

Na željezničkoj stanici u Pokrovsku, na bezbjednoj udaljenosti od borbi, razgovarao sam sa Lidom, starijom ženom koja koristi invalidska kolica.

Ona je upravo bila evakuisana iz Sjeverodonjecka.

Sa drugim invalidima i ranjenim civilima, evakuisana je na relativnu sigurnost zapadne Ukrajine specijalnim vozom, koji je u ambulantu i odjeljenje za intenzivnu njegu pretvorila medicinska organizacija Ljekari bez granica (MSF).

Lida, koje je iz sebe ispuštala prkos i dim od cigarete, spašena je od vojnika koji su sproveli nju i druge civile kroz žestoko granatirane oblasti.

„Bombardovali su sve, jedva smo pobjegli. Staklo je razbijeno, sve je rasuto okolo, a ja ne mogu da hodam, invalid sam, tako vam je to”.

„Gornji spratovi devetospratnica su uništeni – skroz uništeni.”

„Putin je nitkov. Nekada smo ćivjeli u miru. Bio je Sovjetski Savez i neka je bio. Podijelili su Ukrajinu i Rusiju. Tako su počeli problemi.”

Ako snage predsjednika Putina uspiju da opkole Sjeverodonjeck, njihove sledeće mete najvjerovatnije će biti ključni gradovi Kramatorsk i Slovjansk u oblasti Donjeck, na drugoj strani Donbasa.

Tada će on moći da proglasi pobjedu u borbi za Donbas.

Vidio sam redove svježe iskopanih rovova blizu ova dva grada, dok se Ukrajinci pripremaju za odstupnicu.

Ako ovi gradovi padnu, a to nije sasvim sigurno, budući da su dobro branjeni, predsjednik Putin će uspjeti da proglasi prvu značajnu pobjedu u ratu.

Rusija će kontrolisati pojas teritorije koja se proteže uz njenu granicu južno od Donbasa i duž većeg dijela ukrajinske obale.

Predsjednik Zelenski kaže da samo diplomatija može da okonča ovaj rat, ali dodaje i da Rusija mora da se vrati na položaje koja je držala prije invazije.

Njegovi saveznici, predvođeni SAD-om i Velikom Britanijom, žele da zauvek oslabe Putinovu Rusiju.

Oni kažu da Rusija ne smije da pobijedi.

Njihovi kritičari kažu da će se boriti do posljednjeg Ukrajinca.

Valuta u ratu je krv.

Dok porodice sahranjuju mrtve, sve više Ukrajinaca, kao što je Mitri u Bakmutu, dovodiće u pitanje cijenu koju plaćaju u krvi i pitati se da li je bolje platiti za primirje zemljom – ili životom.

Izvor: BBC na srpskom

Foto: Donbas (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!