Rusi ponovo prijete BiH: “Ako napravite taj protivruski korak, bićemo prisiljeni da odgovorimo”

Iz ambasade Rusije sada su pojasnili da će ta zemlja zbog svoje nacionalne bezbjednosti biti “prisiljena da preduzme obrambene mjere” protiv država koje odluče da postanu članice NATO-a

Iz ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini u četvrtak su ponovili prijetnje zbog aspiracija te zemlje da postane članicom NATO-a navodeći kako bi to predstavljalo jasan “protivruski korak” na koji bi Moskva morala odgovoriti.

“Učlanjenje bilo koje zemlje u Savez podrazumijeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Saveza smatra usmjerenim protiv Rusije”, piše u izjavi ambasade koju je prenijela Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), prenosi “Jutarnji list”.

Iz te medijske kuće koja je pod isključivom kontrolom vlasti u RS tražili su komentar ruske ambasade na najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferović kako će njegova zemlja bez obzira na ruske prijetnje nastaviti svoj put ka članstvu u NATO-u.

“Mi ćemo nastaviti s našim NATO putem i o tome nećemo nikoga pitati”, kazao je Džaferović u srijedu u Bruxellesu nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah nakon toga napao je Džaferovića tvrdeći kako je on sve što je kazao u Bruxellesu izrekao u osobno i u ime svoje političke stranke.

“BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o stanju Ukrajini niti o uticaju bilo koje treće države na BiH”, napisao je na Twitteru Dodik koji godinama uporno opstruira donošenje svih odluka bitnih za paribližavanje BiH članstvu u NATO-u uprkos činjenici da je to cilj definisan spoljnopolitičkom strategijom zemlje kao i njenim zakonom o obrani.

Iz ambasade Rusije sada su pojasnili da će ta zemlja zbog svoje nacionalne bezbjednosti biti “prisiljena da preduzme obrambene mjere” protiv država koje odluče da postanu članice NATO-a.

NATO je 2019. godine odobrio aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH, ali nikakvi rokovi za eventualno punopravno pridruživanje nisu definisani.

Foto: Sergej Lavrov (Printscreen)  

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!