Fejzić: Crna Gora iz svih slučajeva treba da izvuče pouku

Dakle, nije tu samo slučaj deportacije iz Herceg Novog. Tu imamo voz (Štrpce), Bukovicu kod Pljevalja, krajem devedesetih godina Kaluđerski laz kod Rožaja”, podsjetio je Fejzić

U Herceg Novom je obilježeno 30 godina od deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine (BiH), uglavnom muslimana. Memorijalnom okupljanju koje godinama organizuje civilni sektor prvi put prisustvovali su i crnogorski ministri i direktor Uprave policije.

Izvinili su se i poručili da se takav zločin više nikada ne smije ponoviti.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kazao je da je ovo samo jedan od događaja koji su se, nažalost, dešavali tokom devedesetih.

“Dakle, nije tu samo slučaj deportacije iz Herceg Novog. Tu imamo voz (Štrpce), Bukovicu kod Pljevalja, krajem devedesetih godina Kaluđerski laz kod Rožaja”, podsjetio je Fejzić, prenosi rtcg.me.

Sve žrtve, odnosno šehidi su, kako je rekao, bili žrtve jedne ideologije.

“Crna Gora iz svih ovih slučajeva treba da uzme pouku. Ovo su bili projekti nekih regionalnih velikodržavnih ideja”, istakao je Fejzić.

Podsjeća na rečenicu iz knjige don Branka Sbutege, s obzirom da su mnogi stradali iz Foče i okoline.

“On kaže u svojoj knjizi: ‘Ne znam šta znači riječ Foča, i ne znam iz kog korijena dolazi, ali dobro znam iz kog korijena dolazi riječ Srbinje’. To je bila poruka stanovništvu Foče i okolnih mjesta i gradova da njima nema života ni tu, ni bilo gdje, a Crna Gora je tada nažalost pala na ispitu”, rekao je Fejzić.

Foto: Rifat Fejzić (Printscreen/RTCG)

Idi na VRH
error: Content is protected !!