Ibrahimović iseljenicima u Njujorku: Nećemo dozvoliti da vi u Crnoj Gori budete stranci, vi niste nikakva prijetnja već vrijednost

“Želim da vam lično prenesem pozdrave iz domovine koja na vas ponovo, nakon malo kraće pauze, gleda kao na svoje, kao na šansu i resurs, a ne kao na višak ili balast i neku vrstu političke prijetnje koje se treba osloboditi, koju treba odjaviti i od nje napraviti strance. I odmah da vam kažem i da vam obećam: mi nećemo dozvoliti da vi u Crnoj Gori, zemlji kojoj ste dali i dajete sve, a koja mnogima od vas nije dala mnogo, budete stranci, jer vi Crnoj Gori niste nikakva prijetnja, već vrijednost”, istakao je Ibrahimović, koji je u Njujork doputovao na poziv iseljeničkih udruženja sa kojima je imao niz sastanaka

Srećan sam što kod vas dolazim sa porukom da ne da vas se ne odričemo, kao što je bilo nekih ideja za kratko vrijeme bivše Vlade, nego da u vama vidimo šansu za bolju i razvijeniju Crnu Goru.

Ovo je, na proslavi Dana nezavisnosti u Njujorku kazao potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

“Želim da vam lično prenesem pozdrave iz domovine koja na vas ponovo, nakon malo kraće pauze, gleda kao na svoje, kao na šansu i resurs, a ne kao na višak ili balast i neku vrstu političke prijetnje koje se treba osloboditi, koju treba odjaviti i od nje napraviti strance. I odmah da vam kažem i da vam obećam: mi nećemo dozvoliti da vi u Crnoj Gori, zemlji kojoj ste dali i dajete sve, a koja mnogima od vas nije dala mnogo, budete stranci, jer vi Crnoj Gori niste nikakva prijetnja, već vrijednost”, istakao je Ibrahimović, koji je u Njujork doputovao na poziv iseljeničkih udruženja sa kojima je imao niz sastanaka.

On je rekao da danas, nažalost, “moramo konstatovati da i u našem društvu postoji zabrinjavajući nivo fašističke, nacionalističke i šovinističke retorike i da je to je problem kojem se mora posvetiti dužna pažnja”.

“Zato smatram da je Crna Gora danas ponovo na jednoj vrsti istorijske raskrsnice na kojoj bi morala potvrditi put u izvjesniju budućnost”, rekao je Ibrahimović.

“Čini mi se da smo od onog 21. maja 2006. godine jasno i svima stavili do znanja da smo riješeni da gradimo Crnu Goru, državu svih njenih građanki i građana u kojoj će imati punu slobodu da budu i javno i privatno ono što jesu i u kojoj će sve razlike biti vrijednost, a ne mana. Onim što je u međuvremenu učinjeno na tom putu možemo biti manje ili više zadovoljni, ali je nesporno da je na temeljima te dvadesetprvomajske Crne Gore čvrsto opredijeljen i trasiran dalji put Crne Gore prema društvu razvijenih evropskih i svjetskih demokratskih država i društava. Tu, prije svega, mislim na ono što je urađeno na polju pristupanja Evropskoj uniji i prihvatanja demokratskih standarda i sistema vrijednosti koje je karakterišu, kao i na učlanjenje u NATO pakt kao vojni i savez država zasnovan na civilizacijski naprednom i demokratskom sistemu vrjednosti”, rekao je on.

Istovremeno, dodao je, nije se dovoljno uradilo na rješavanju nekih unutardržavnih pitanja poput ekonomskih i socijalnih, ravnomjernog regionalnog razvoja koji je, kako je rekao, tek u posljednje četiri godine stavljen u fokus državne razvojne politike, kvalitetnije demokratizacije društva, jačanja vladavine prava, efikasnije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, istrage i kažnjavanja za ratne zločine iz najbliže prošlosti, procesu suočavanja sa prošlošću i pitanja pune inkluzije manjinskih zajednica u društvo.

“To je dovelo do kolebanja povjerenja u ideju 21. maja i, uz neke regionalne i globalne političke tokove, stvorilo plodno tlo da u Crnoj Gori ojačaju one ideološke i velikodržavne zablude koje su nas devedesetih uvele u krvavi balkanski sukob i opštedruštvenu dekadencu. Iako je stvarnost već nekoliko puta porazila te zablude, one danas žive u Crnoj Gori i prijete njenom napretku i daljem društvenom razvoju”, istakao je Ibrahimović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je kazao da mu posebno zadovoljstvo pričinjava što je “danas ovdje, na godišnjicu 21. maja 2006, jer taj datum smatra jednim od najznačajnih u istorijskom trajanju države Crne Gore”.

“Koji, usuđujem se reći, stoji rame uz rame sa 13. julom 1941. godine i svim drugim značajnim datumima njene istorije. Ovo kažem zato što tog 21. maja nije pobijedila samo referendumska opcija za samostalnu, nezavisnu Crnu Goru, iako to jeste bilo referendumsko pitanje, ali, usuđujem se reći, samo formalno. Držim da je taj referendum, u stvari, bio referendum za samostalnu, nezavisnu, demokratsku i naprednu Crnu Goru sa naprednim i univerzalnim sistemom vrijednosti, onim na kojem počiva cijeli moderni i razvijeni svijet, i da je to bio referendum za raskid sa jednim nazadnim sistemom i idejom koju je personifikovao Slobodan Milosević, a koji je iza sebe ostavila dovoljno zla da ga nikada više ne bude kod nas. Naime, ono što se danas smatra tekovinama 21. maja 2006. godine u potpunosti uvažava činjenicu da Crna Gora, koja je nakon Berlinskog kongresa po svojoj suštini, etničkom i religijskom sastavu postala multietnička i multireligijska država, može opstati samo kao slobodna, nezavisna, građanska i demokratska”, poručio je Ibrahimović.

Istakao je da je “svaka politika, posebno vladajuća, koja iz uskostranačkih, nacionalegoističkih, ličnih, ideoloških ili bilo kojih drugih interesa pokušava da ovu činjenicu prenapregne ili nerazumna, ili nedobronamjerna prema Crnoj Gori i njenim građanima”.

“To što kažem da je Crna Gora miltietnička, multireligijska i multikulturalna država i društvo ne znači i ne želim da iko shvati kao isključivanje bilo kojeg identiteta od onih koje Crna Gora u sebi sadrži, ili zanemarivanje bilo koje posebnosti unutar Crne Gore. Naprotiv, kao predsjednik nacionalne stranke i kao čovjek podstičem punu afirmaciju svih identiteta, i nacionalnih, i vjerskih, i kulturnih, i kakvih god još imamo, ali istovremeno smatram da svi moramo biti krajnje dobronamjerni prema Crnoj Gori, njenoj slobodi, nezavisnosti i evropskoj perspektivi i svi se moramo identifikovati sa državom Crnom Gorom kao našom jedinom domovinom”, poručio je Ibrahimović.

Sead Hodžić

Proslava Dana nezavisnosti u Njujorku, konzul Cikotić: Naši iseljenici znaju da u GK imaju iskrene prijatelje i saradnike za sve projekte koji će poboljšati odnose dijaspore sa Državom Crnom Gorom

Andrija Popović: Iseljenici treba da imaju pravo da glasaju u diplomatsko konzularnim predstavništvima Crne Gore

Idi na VRH
error: Content is protected !!